Mama’s kwarktaart
Deze kwarktaart is mijn favoriete kwarktaart en niet alleen die van mij. Mijn zusje in Australië is er ook gek op en speciaal voor jou lieve Anita is hier het recept van mama’s kwarktaart zodat jij en iedereen die wil ervan kan smullen. Ik heb de mandarijntjes uit blik vervangen door vers fruit maar zou je in een nostalgische bui zijn dan koop je een blik mandarijntjes, een pot kwark, slagroom, een pak droge koekjes en maak je hem lekker precies zoals mama hem altijd maakt.
Mama’s kwarktaart
Mama's kwarktaart een lekker en ouderwets familierecept
Porties: 8 stukken
Ingrediënten
- 150 g droge koekjes ik gebruik Verkade Maria koekjes
- 50 g boter
- 4 blaadjes gelatine
- 500 g kwark
- 200 ml slagroom + 50 ml slagroom
- 50 g suiker
- 250 g frambozen
- springvorm Ø20cm
- zonnebloemolie om in te vetten of een andere neutrale olie
Instructies
- Begin met het weken van de blaadjes gelatine, week ze ca. 15 minuten in een kom met koud water.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met olie.
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels toe, roer alles goed door zodat de kruimels een beetje vochtig worden. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast dan kan hij alvast iets opstijven terwijl jij de vulling maakt.
- Klop 200 ml slagroom samen met de suiker lobbig. Doe de kwark in een kom, roer kort door en meng dan de lobbig geslagen slagroom erdoor.
- Verwarm in een klein pannetje 50 ml slagroom. Knijp de geweekte gelatine uit en los op in de verwarmde slagroom. Let op lichtjes verwarmen zodat de gelatine kan oplossen het mag niet koken.
- Schenk het slagroom/gelatine mengsel langzaam en al roerend bij het slagroom/kwark mengsel en de kwarktaart vulling is klaar Je kunt nu de bakvorm vullen.
- Schep de helft van de vulling in de bakvorm en verdeel de frambozen erover, schep de andere helft van de vulling erop en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Je kunt nog wat extra frambozen op de bovenkant zetten en straks voor het serveren bestrooien met poedersuiker. Maar voor je dat doet gaat de kwarktaart 4-6 uur de koelkast in om op te stijven.
Notities
Neem 250 gram aardbeien in plaats van frambozen en snijd een deel in dunne plakken die je langs de rand, op de koekjesbodem, in de springvorm zet. Snijd de aardbeien die je over hebt in kleinere stukje en meng ze door je kwarktaart vulling heen. Schep de vulling in de bakvorm en zet 4 -6 uur in de koelkast om op te stijven.
Leuk weetje over gelatine
Tijdens een workshop bij Robèrt van Beckhoven vroeg ik hem hoe lang je gelatine eigenlijk mag weken. Robèrt vertelde dat je gelatine niet te lang kunt weken, wat hem betreft weken wij de gelatine tekort. In de meeste recepten staat; 10 minuten weken, zijn voorkeur gaat uit naar minimaal een uur. Hij vertelde dat hoe langer je de gelatine weekt des te minder vocht het uit je vulling haalt en des te smeuïger deze blijft en je kunt gelatine nooit te lang weken. Een interessant weetje vind je niet?
Zou jij mama’s kwarktaart maken laat het mij weten tag mij of gebruik de #receptvanRenate vind ik leuk en mama nog leuker!
Tijdens een workshop bij Robèrt van Beckhoven vroeg ik hem hoe lang je gelatine eigenlijk mag weken. Robèrt vertelde dat je gelatine niet te lang kunt weken, wat hem betreft weken wij de gelatine tekort. In de meeste recepten staat; 10 minuten weken, zijn voorkeur gaat uit naar minimaal een uur. Hij vertelde dat hoe langer je de gelatine weekt des te minder vocht het uit je vulling haalt en des te smeuïger deze blijft en je kunt gelatine nooit te lang weken. Een interessant weetje vind je niet?
Zou jij mama’s kwarktaart maken laat het mij weten tag mij of gebruik de #receptvanRenate vind ik leuk en mama nog leuker!
-2 Reacties-
Net heerlijk samen met mijn zusje aan de andere kant van de wereld kwarktaart gemaakt, heb er van genoten die tijd🥰 en nu geduldig afwachten hoe hij smaakt😋
Ontbijt?? Haha😆
Wat was dat leuk en het allerleukste is nog wel dat jij een nieuw recept hebt gemaakt. Hoezo jij bent niet goed ik de keuken ? Heb het toch altijd gezegd, in ons allemaal schuilt een keukenprinses en jij was zo vastbesloten kwarktaart te maken dat het je gelukt is zonder kwark. Als wij iets willen dan lukt dat met onze mantra ” Ik wil dit en Ik kan dit” is alles mogelijk. Trots op mijn zusje 💖😘