Aardappelsalade met gerookte eieren, zure room en bieslook
Op zondag ontbijten met een zachtgekookt eitje, geen gewoon zachtgekookt eitje, nee een zachtgekookt gerookt eitje en wat is dat lekker. De subtiele rooksmaak, geeft het ei een hartige smaak zo ontzettend lekker en terwijl ik van mijn zachtgekookte eitje geniet gaat mijn foodiebrein tekeer ! Zoveel mogelijkheden, zoveel gerechten, zoveel smaakcombinaties, maak mij gek !
Ik ben gek op aardappelsalade en een jaar of 20 geleden toen ik weer eens aan het weight watcheren was en je onbeperkt aardappelen mocht eten voor een x aantal punten maakte ik regelmatig een lauwwarme aardappelsalade met kip, zure room en wat verkruimeld gerookt spek. Ik wist meteen dat ik met deze koudgerookte eieren van smoked eggs, een lekkere vegetarische variant op deze aardappelsalade wilde maken. De rooksmaak van de eieren geeft de salade toch die hartige smaak die je ook hebt wanneer je verkruimeld gerookt spek gebruikt, weet je wat ik nu zo leuk vond? Ik liet mama deze salade proeven en ze snapte het niet, ze proefde bacon en dat terwijl ze het niet in de salade kon ontdekken, natuurlijk heb ik haar “het geheim” verklapt. Ook lekker met de gerookte eieren is de vegetarische pasta carbonara.
Aardappelsalade met gerookte eieren, zure room en bieslook
Ingrediënten
- 500 g krielaardappeltjes
- 2 koud gerookte eieren
- 10 kerstomaatjes in vieren gesneden
- 2 el zure room
- 2 el gehakte bieslook
- peper en zout
Instructies
- Kook de krielaardappeltjes in ca. 10-15 minuten in de schil gaar. Laat ze wat afkoelen en haal dan de schil eraf. Waarom in de schil koken? Ik vind dat lekkerder, de aardappelen hebben een heel andere smaak, probeer het maar eens. Je kunt ze ook in de schil koken en met schil eten, doe ik ook regelmatig. Wil je ze met de schil eten, boen ze dan goed schoon voor je ze kookt. Doe de krielaardappeltjes in een pan vul die met water tot ze net onder staan, zout erbij en kook ze gaar in ca. 10 minuutjes gaar. Ze zijn klein dus sneller gaar dan grote aardappelen, ik prik erin en als ze zacht genoeg zijn schud ik ze af en laat ik ze uitdampen, afkoelen en haal ik de schil eraf en halveer ik de aardappeltjes of ik snijd ze in vieren net waar ik op dat moment zin in heb.
- Zet water op in een pannetje, als het water kookt gaan de eieren erbij, kook ze in ca. 7-8 minuten hard, spoel ze af onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in stukken.
- Neem een schaal en doe hier de gesneden krielaardappeltjes in, de eieren, de tomaten, 2 el zure room en meng alles, breng op smaak met peper en zout en als laatste doe ik de gehakte bieslook erbij, schep ik alles nog een keer om en klaar is de aardappelsalade. Deze salade is zowel lauwwarm als koud lekker !
-0 Reacties-