Amandel en vanille extract
Het maken van amandel of vanille extract is zo eenvoudig dat het zonde zou zijn het niet te doen. Zelf maken is niet alleen leuker en lekkerder, je bent er ook zeker van dat je extract puur is en er geen andere middelen (denk aan geur, kleur of smaakstoffen) aan zijn toegevoegd. Waarvoor gebruik je een extract? Het is een smaakmaker, het kan een smaak versterken zoals bij de amaretti koekjes gemaakt met amandelmeel of je gebruikt het om een smaak toe te voegen zoals bij de no bake cheesecake met kersen en de chocalade clafoutis met kersen.
Ik las ergens dat extract gemaakt van bruine amandelen (met vliesje) iets bitterder van smaak wordt dan van witte amandelen, om vervolgens ook te lezen dat er geen verschil in smaak is tussen de twee. Wat klopt nu? Er is maar één manier om daarachter te komen; extract van zowel witte als de bruine amandelen maken en dan zien, proeven en ruiken wat en of er verschillen zijn. De flesjes op de foto zijn hier 4 weken oud en zoals je ziet is het extract gemaakt met bruine amandelen licht gekleurd (en wordt het troebel als je ermee schudt, het extract gemaakt van de blanke amandelen is helder en licht van kleur, geur en smaakverschil ruik en proef ik niet.
Amandel en vanille extract
Ingrediënten
Amandelextract
- 100 ml Wodka met een alcohol percentage van 40%
- 2 el amandelen, liefst biologisch
- 1 flesje met een inhoud van 150 ml
Vanille extract
- 150 ml Wodka met een alcohol percentage van 40%
- 2 vanillestokjes
- 1 flesje met een inhoud van 200 m
Instructies
- Begin met het steriliseren van de flesjes voor je ze vult. Ik doe dit altijd zo kort mogelijk voor het vullen, minste kans op bacteriën die toch altijd in de lucht zitten. Vul een warm flesje niet met koude vloeistof dan heb je kans dat het glas breekt. Breng water aan de kook en leg de flesjes hier zo'n 5 minuten in. Haal ze met een tang uit het hete water en laat ze iets afkoelen voor je ze vult
Amandel extract
- Voor het maken van 100 ml extract neem je een flesje met een inhoud van 150 ml.Doe hier 13 amandelen in (14 mag ook hoor), dat mogen blanke of bruine amandelen vul aan met wodka en dan is het een kwestie van geduldig zijn. Zet het flesje op een donkere plek en schud het om de paar dagen, na een maand is je extract klaar voor gebruik. Extract is erg lang houdbaar (zeker een jaar ), bewaren op een koele en donkere plaats.
Vanille extract
- Voor het maken van 150 ml extract neem je een flesje met een inhoud van 200 ml. Doe hier 2 vanille stokjes in, snij 1 stokje in de lengte door en laat het andere stokje heel, vul aan met wodka en dan is het een kwestie van geduldig zijn. Zet het flesje op een donkere plek en schud het om de paar dagen, na een maand is je extract klaar voor gebruik. Extract is erg lang houdbaar (zeker een jaar ), bewaren op een koele en donkere plaats.
-0 Reacties-