Asperges met een roomsaus van honing, tijm en citroen.
Pure verwennerij dat is deze maaltijd; nieuwe aardappeltjes, stukje vis en de Limburgse Löss asperges van Hoeve Cortenbach met een roomsausje van honing, tijm en citroen. Nog steeds moet ik eraan wennen dat het kan, dat dit past binnen een gezond voedingspatroon, dat ik met deze maaltijd alles binnenkrijg wat mijn lichaam nodig heeft. Het is zo gek, deze maaltijd is een feest, té lekker, ontzettend lekker en wanneer iets zo lekker is, gaan ergens diep van binnen, bij mij althans, de alarmbellen af. Hoe dat kan toch? Het is het beeld dat ik gevormd heb, het beeld van wat gezond en ongezond is in mijn beleving.
Gezond gaat voor de meeste van ons samen met; niet zo lekker en alles wat lekker is dat geeft ons veelal het gevoel van ongezond. Daar werd ik mij tijdens de coaching vrij snel van bewust en ik heb dan ook een hele tijd de woorden gezond en ongezond vervangen door voedzaam en minder voedzaam. Puur vanwege die negatieve lading, dat negatieve gevoel dat ik had bij het woord gezond, daar wilde ik vanaf. Is dat gelukt? Ja, inmiddels heb ik geleerd dat je alles kunt eten, dat gezonde voeding betekent een gevarieerd eetpatroon waarbinnen alles mag, er zijn geen verboden producten. Belangrijkste is, mijn gezonde verstand gebruiken, mij niet laten gek maken door alle hypes die blijven opduiken of mijn gedachten die zo af en toe toch met mij aan de haal willen gaan. Mijn gezonde verstand blijven gebruiken dan is er niets maar dan ook niets aan de hand.
Deze maaltijd is daar mooi voorbeeld van, deze maaltijd at ik op dag drie van mijn afvalavontuur waarin ik 43 kg aan overgewicht kwijtraakte in één jaar tijd. Dat deed ik niet op eigen houtje en óók niet door een of ander gek dieet te volgen. Nee ik leerde iets nieuws, namelijk dat je alles kunt eten, dat alles mag en alles kan, genieten zonder angst voor het getal op de weegschaal. Hoe? Onder begeleiding van online diëtist en voedingscoach Jonathan Klaassen die ik dagelijks mijn maaltijden doorstuurde via whatsapp, de foto bij dit recept is de foto die ik Jonathan stuurde op 06.06.2018. Door zijn nuchtere kijk op voeding, zijn humor en zijn berichten op mijn maaltijden waarin altijd positieve boodschappen “verstopt” zitten, zijn doortastendheid en de liefde en passie die hij heeft voor wat hij doet, geniet ik van eten meer dan ooit tevoren. Hij is mijn held als het gaat om mijn relatie met voeding en mijn held kan ook de jouwe zijn. Ben je nieuwsgierig naar mijn avontuur, daarover lees je hier alles, elke stap die ik gezet heb en elke stap die ik zet deel ik hier met jullie, samen met heel veel lekkere recepten. Want eten is emotie elke dag weer en elke dag geniet ik meer !
Asperges met een roomsaus van honing, tijm en citroen.
Ingrediënten
- 12 witte Limburgs Löss asperges of asperges van de boer bij jou in de buurt
- 2 stukjes witte vis van elk ca. 100 gram, wij eten graag; victoriabaars, zeewolf, heilbot en kabeljauw
- 5 nieuwe aardappelen middelgroot
- 100 ml kippen- of aspergebouillon
- 100 ml slagroom
- 1 el honing
- Eventueel wat maïzena om de saus te binden
- Enkele takjes citroentijm, heb je geen citroentijm dan neem je gewone tijm
- Sap van een ½ citroen
- peper & zout
Instructies
- Begin met het schoonmaken van de asperges. Ik doe dat door met een dunschiller 2 keer rond te schillen en snij daarna het onderste harde stuk eraf. De schillen gooi je niet weg. Ik herhaal; “”die gooi je niet weg”, daar maak je of een lekkere aspergesoep mee of panna cotta, ja je leest het goed panna cotta, recept volgt binnen enkele dagen.
- Doe de asperges in een pan met ruim water en breng aan de kook, laat ze ca. 6 minuten koken zet dan het vuur uit en laat de asperges in de pan met het deksel erop nog 15-20 minuten nagaren. Sinds ik mijn asperges op deze manier kook, heb ik altijd perfect gegaarde asperges.
- Schil de aardappelen of boen ze schoon en kook ze in ca. 20 minuten gaar.
- Terwijl de aardappels opstaan maak je de saus, doe de bouillon, room, honing, citroensap en tijm in een klein steelpannetje en breng tegen de kook aan, laat dit tot de ca. helft in koken, vind je de saus te dun dan bind je hem met de maïzena.
- Verwarm een koekenpan om de vis in te bakken, bestrooi de vis met peper en zout en bak hem aan elke kant ca. 3-5 minuten dat ligt aan de dikte van je stukjes vis en hoe jij je vis graag eet. Henk heeft zijn vis altijd graag doorbakken en ik nét niet.
- Als alles klaar maak je het bord op en is het smullen geblazen.
-0 Reacties-