Aspergesoep
Aspergesoep wij zijn er gek op en als ik asperges maak betekent dat ook dat ik soep maak want de basis voor de soep; een lekkere aspergebouillon die heb ik dan toch al klaar en weggooien is zonde. Zo maak ik optimaal gebruik van de asperges en mijn tijd. Heb ik meteen een voorraadje soep in de vriezer staan voor die momenten dat ik geen tijd of zin heb om te koken of om mee te nemen naar het werk voor de lunch. Voor een extra goed gevulde aspergesoep gaan ook de asperges in de soep zoals in dit recept.
Aspergesoep
Deze te lekkere soep maak je met de schillen van je asperges, want we gooien toch zeker niet weg!
Porties: 6
Ingrediënten
- 500 g asperges
- 2 l water
- 1 el honing
- Snuf zout
- 80 g bloem
- 65 g boter
- 100 ml slagroom
- 1 bouillonblokje groenten/kruiden- of kippenbouillon
Instructies
- Schil de asperges en snijd de uiteinden eraf, gooi NIETS weg. Doe de uiteinden in een afsluitbaar kommetje en zet deze in de koelkast. Ik leg in het kommetje altijd een vochtig stukje keukenpapier zodat de uiteinden niet uitdrogen.
- Neem een pan doe de asperges en de schillen erin. Schenk er 2 liter water bij, een snuf zout en een eetlepel honing. Breng alles aan de kook en laat 5 minuten koken. Zet dan het vuur uit en laat helemaal afkoelen. De soep maak ik de volgende dag, dan is de bouillon afgekoeld en heeft ie zoveel mogelijk smaak opgenomen als mogelijk is.
- De volgende dag neem je de afgekoelde bouillon, haal de hele asperges eruit en leg deze apart. Zeef de bouillon en druk zoveel mogelijk vocht = smaak, uit de schillen. Meet nu 1,5 liter bouillon af voor de aspergesoep.
- Neem de asperge uiteinden uit de koelkast en snijd deze in de lengte doormidden. Neem een pan die groot genoeg is om de soep in te maken. Zet de pan op een laag vuur, smelt de boter en laat hierin de asperge uiteinden aanzweten ca. 3 minuten, dan kan de bloem erbij. Op laag vuur, blijven roeren en de bloem laten garen, dit duurt enkele minuten. Tijdens een workshop kreeg ik ooit de tip dat je roux gaar is wanneer hij begint aan te bakken aan de bodem van de pan, sindsdien is dat waar ik op let en sinds die gouden tip heb ik altijd een perfecte roux. Voeg de afgekoelde bouillon toe en blijf roeren met de garde. Zie je in het begin klontjes niet schrikken dit is normaal, blijven roeren tot je een mooie egale gebonden soep hebt op middelhoog vuur, dit duurt ca. 5 tot 10 minuten. Verkruimel als laatste het bouillonblokje in de soep en als het blokje is opgelost zeef je de soep. De asperge uiteinden zeef je zo eruit en die kunnen weg. Zou je klontjes in de soep hebben dan zijn die nu ook eruit gezeefd.
- Neem nu de asperges die je apart hebt gezet en snijd ze in stukken van ca. 3 cm, doe ze in de soep, voeg de room toe en verwarm alles goed door. Proef en breng de soep eventueel nog op smaak met zout en peper. Nu is de soep klaar om op te dienen of je laat hem afkoelen en serveert hem later.
Notities
Met een een paar druppeltjes vanille olie in de soep verras je niet alleen jezelf maar zeker ook je gasten. Dit is weer eens iets heel anders dan de “standaard” zalmsnippers of Hollandse garnalen, die beiden overigens ook heel erg lekker zijn.
Ooh en wanneer ik asperges maak, kook ik de schillen altijd mee en zet ik de uiteinden apart in de koelkast. We genieten van onze aspergemaaltijd en ik laat de schillen in de bouillon afkoelen. De volgende dag maak ik deze lekkere soep, je volgt stap 3 en 4 (de room doe ik er niet in) en vriest de soep in porties van 250 ml in. Slagroom voeg ik pas toe wanneer ik de soep opwarm of niet want zonder slagroom is deze soep ook erg lekker, de slagroom maakt hem net een tikkeltje romiger. Dus vanaf nu wanneer je asperges eet aspergevocht niet weggooien dat is je basis voor heen heerlijke soep.
Ooh en wanneer ik asperges maak, kook ik de schillen altijd mee en zet ik de uiteinden apart in de koelkast. We genieten van onze aspergemaaltijd en ik laat de schillen in de bouillon afkoelen. De volgende dag maak ik deze lekkere soep, je volgt stap 3 en 4 (de room doe ik er niet in) en vriest de soep in porties van 250 ml in. Slagroom voeg ik pas toe wanneer ik de soep opwarm of niet want zonder slagroom is deze soep ook erg lekker, de slagroom maakt hem net een tikkeltje romiger. Dus vanaf nu wanneer je asperges eet aspergevocht niet weggooien dat is je basis voor heen heerlijke soep.
-0 Reacties-