Basisrecept pancakes
Die eerste keer dat ik ze at, dat moment dat vergeet ik nooit meer. Jullie gaan het niet geloven en vast lachen als je hoort waar ik mijn eerste “stack pancakes” at.
Australië; augustus 2002, onderweg naar een familie weekend in de sneeuw stoppen we bij Macdonalds voor ontbijt. De kids happy natuurlijk en ik dacht; wat moet ik hier nu nemen? “Pancakes Renate, wij nemen altijd pancakes die zijn zo lekker, ga maar zitten wij bestellen wel”.
Ze werden geserveerd in zo’n wegwerpbakje met een kuipje maple syrup en whipped butter ernaast. Ik had zo mijn twijfels, maar ik heb één regel, altijd eerst proeven en dan pas mag je een oordeel vellen. Ik schenk de maple syrup over de pancakes, een likje whipped butter erop, neem een hap en…. mijn liefde voor de pancake is geboren.
Sinds die dag wilde ik nog maar één ding: de perfecte pancake maken. Op 29.08.2018 is het zover, daar liggen ze dan; te shinen in de pan. Van die dikke luchtige pancakes waar ik al jaren van droom. Mijn perfecte pancake is geboren.
Basisrecept pancakes
• Het beslag een ½ uurtje laten rusten of het beslag de avond van tevoren maken en het 1 nacht in de ijskast laten staan. Is ook nog eens lekker makkelijk in de ochtend, staat je beslag al klaar.
• Géén vetstof (olie of boter) gebruiken; het beslag in een droge warme koekenpan scheppen, dan krijg je die mooi egaal bruine kleur die zo typisch is voor pancakes.
• Test met een eetlepel beslag het bakken van je eerste pancake(s). Elke pan en warmtebron zijn anders. Zo voorkom je de ergernis van te vroeg omdraaien en een smurrie in je pan. Ik doe dit nog steeds als ik de pancakes niet thuis maak.Mijn lievelingspan voor het bakken van pancakes, pannenkoeken en een eitje, is sinds een paar jaar de Carbone crêpepan van De Buyer. Ik heb er inmiddels drie; 22, 26 en 30 cm doorsnee en in de laatste bak ik altijd mijn pancakes, hebben ze lekker de ruimte.
Ingrediënten
Voor het beslag
- 150 g Griekse yoghurt
- 75 g volkorenmeel
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl (vanille)suiker
De topping
- De mogelijkheden voor de toppings zijn onbeperkt kijk maar eens op de foto naar al dat lekkers dat om de pancakes heen ligt, daar kun je alle kanten mee op. Kies je voor een hartige topping dan vervang je de suiker in het beslag door een snufje zout.
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix goed. Het is een stevig beslag, en wordt nog ietsje steviger als je het een 1/2 uurtje (langer mag ook) laat rusten in de koelkast. Ik maak het beslag vaak de avond vooraf
- Verwarm een koekenpan; goed warm en dan terug naar middel. Doe er géén vetstof (olie of boter) in en schep er met een eetlepel 4 of 5 hoopjes beslag in. Na 1 1/2 tot 2 minuten probeer je of je met een spatel makkelijk onder de pancake komt, als dat lukt draai je de pancake om, nu nog een minuutje of twee bakken en dan….. Is het alleen nog maar een stapeltje pancakes op je bord leggen en te toppen met ….. ja met wat? Daar ben ik dan weer erg benieuwd naar, hoe jouw favoriete pancake eruit ziet. Laat het me weten, vind ik leuk, tag mij of gebruik de #receptvanrenate kunnen we met z’n allen inspiratie opdoen via deze hashtag. Dat zou ik helemaal te gek vinden. Voor nu zeg ik geniet van je pancakes.
-8 Reacties-
Ik heb ze gemaakt 😃 ze zien er nog niet zo mooi uit als die van jou….dus laat ik ze nog niet zien. Maar ze smaken heerlijk 😋
Ik heb er 17 jaar over gedaan voor ze zo mooi waren. Wedden dat jij er korter over doet ?
Pancake gemaakt.
Ze zien er goed uit, maar smaken flauw.
Heb geen zout gebruikt.
Moet dat wel?
Gr Elly
Ik gebruik nooit zout alleen als ik een hartige versie maak en dan laat ik de suiker weg. Maar vind je ze flauw zou ik gewoon een snufje zout erin doen.
Kan ik de Griekse yoghurt ook vervangen door magere kwark?:)
Zeker heb ik ook al gedaan.
Dit is echt een favorite van mij, zo makkelijk en lekker en filling!!
Ik maak mijn altijd basis recept, met raspberries, blueberries, aardbeien en halve banaan met een schuetje maple syrup, echt overheerlijk, thanks!!!
Heerlijk die pancakeliefde 💖