Courgette in zoetzuur
Ik kan er heel veel over vertellen maar dat doe ik deze keer niet. Waarom niet? Des te sneller staat ie online; want dat is wat jullie willen. En ik vind het té leuk want dit is echt een topper! Maakt alles lekkerder; een tosti met tonijn, een steaksandwich, een knäckebröd met ei, tomaat, mayo én de courgette in zoetzuur natuurlijk, zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik nam vorige jaar een potje mee voor een collega en Chantal die vond het ontzettend lekker bij de nasi, daar had ik zelf weer niet aan gedacht. Ben benieuwd waar jij hem bij gaat eten, laat je het weten? Gebruik de #receptvanRenate of tag me vind ik hartstikke leuk!
Courgette in zoetzuur
Ingrediënten
- 4 courgettes ca. 1300 gram totaal in dunne linten gesneden
- 2 kleine rode uien dun gesneden
- 3 el fijn zeezout
- 1 ½ l gekoeld water
- 800 ml witte wijnazijn
- 200 ml appelciderazijn
- 350 g suiker
- 3 tl mosterdpoeder
- 4 tl mosterdzaad licht kneuzen
- 2 tl korianderzaad licht kneuzen
- 2 tl kurkuma poeder
Instructies
- Ik gebruik voor het snijden van de courgettes en de ui een Japanse mandoline; jaren geleden aangeschaft en geen minuut spijt van gehad. Gebruik ik altijd voor het snijden van groenten; alles even dik of dun, is maar net hoe je het bekijkt. Toen ik nog niet in het bezit was van de mandoline gebruikte ik de kaasschaaf voor het maken van de courgettelinten en de ui de sneed ik met het mes.
- Doe de courgette linten, de ui en het zout in een glazen kom schud er het gekoelde water bij en meng alles tot het zout is opgelost. Neem plastic folie en leg die op het water, druk zachtjes aan zodat de courgettelinten allemaal onder water liggen. Ik leg op de plasticfolie altijd koelelementen en zet de kom zo een uurtje in de koelkast.
- Nu maak ik het zoetzuur, doe de azijn in een steelpan samen met alle overige ingrediënten. Verwarm alles op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost, laat nu nog een minuut of 5 sudderen draai het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur (ca. 20-25 graden).
- Neem na een uur (langer mag ook komt niet op 10 minuten hoor) en schud de courgettelinten/ui in een vergiet, laat uitlekken en dep met keukenpapier het meeste vocht op.
- Steriliseer nu de weckpotten, ik doe dit altijd zo kort mogelijk voor het vullen, minste kans op bacteriën die toch altijd in de lucht zitten. Breng water aan de kook en leg de weckpotten hier zo'n 10 minuten in. Haal ze met een tang uit het hete water en zet ze ondersteboven op een schone theedoek tot gebruik.
- Verdeel het azijnmengsel over de twee weckpotten zodat de courgette helemaal onderstaat, heb je niet genoeg azijnmengsel dan vul je op met water.
- De potten nu helemaal laten afkoelen en minimaal 2 dagen dicht laten zodat de smaken in kunnen trekken. Zijn de potten vacuüm getrokken dan kun je ze ongeopend op een donkere plek bewaren. Je kunt testen of je weckpot vacuüm is door de klem(men) los te maken en voorzichtig aan de deksel te voelen of ie vastzit (vacuüm is gezogen aan de rubberring), is dit niet het geval dan bewaar je de pot in de koelkast. Wij doen maanden met een pot, zorg er wel voor dat je altijd met een schone tang of vork courgette uit de pot haalt Waarschijnlijk overbodig om te zeggen maar hoe langer ie staat des te lekkerder hij wordt.
-4 Reacties-
Ik denk dat ik eind van de maand wel genoeg courgettes heb! Heb meteen naar jouw recept gelinkt in mijn Courgette Monsterblog 🙂
Wat leuk Ilona en …. courgette uit eigen tuin zijn het lekkerst oftewel uit jouw tuin 😉
Wat grappig! Ik was op zoek naar wat ik met de gekregen courgettes van Ilona ging doen. Zie ik bij jou in de stories de geweckte courgette voorbij komen en zie de reactie van Ilona. Ik ga ze vandaag al inmaken (die courgettes). Ben benieuwd!
Zo leuk hoe dat gaat Hilde en jouw idee om er wat Jalapeño pepers bij te doen ga ik zeker ook proberen. Ik wacht nog even op de courgette’s die ik hopelijk ook dit jaar weer uit de moestuin van Ilona krijg. Groetjes, Renate