Crespelle con zucchine. Flensjes gevuld met courgette
Crespelle con zucchine; op aanraden van een medefoodie bestelde ik dit bij Osteria dell’Órologio in Saló. Dit is het gerecht waar deze Osteria om bekend staat en na de eerste hap weet je waarom. Sinds die eerste hap in juni 2011 ben ik in de ban van de smaak van deze crespelle gevuld met courgette. Nu 8 jaar en talloze pogingen verder is het gelukt! Op 13 mei 2019 genieten wij van crespelle con zucchine zoals ze die alleen in Saló maken en nu dus ook in Brunssum. Hieronder het recept want het zou doodzonde zijn als deze lekkere crespelle niet bij jou op tafel komt te staan om van te smullen.
Courgette Crespelle
Ingrediënten
Voor de crespelle (dat zijn heel dunne pannenkoekjes oftewel flensjes)
- 75 g volkorenbloem
- 1 ei
- 175 ml melk
- 10 ml olijfolie
- Snuf zout
- Koekenpan doorsnee 22 cm
Bechamelsaus
- 20 g boter
- 20 g bloem
- 200 ml melk
- mespuntje nootmuskaat & zout
Verder heb je nodig
- 2 courgettes
- 15 g geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Begin met het raspen van de courgette, ik gebruik een grove rasp. Doe de geraspte courgette in een vergiet en laat hem hierin uitlekken terwijl jij de pannenkoeken en bechamelsaus maakt.
- Doe de bloem en het zout in een kom, schenk de melk erbij en mix met een garde tot een glad beslag, dan gaat het ei en de olijfolie erbij en mix je alles nog eens goed door. Laat het beslag rusten terwijl jij aan de bechamelsaus begint.
- Voor de bechamelsaus smelt je de boter in een steelpan op laag vuur, is de boter gesmolten dan doe je de bloem erbij. Gaar de bloem 2 tot 3 minuten op een laag vuur terwijl je blijft roeren met een houten lepel of spatel. Vervolgens neem je een garde en terwijl je met de garde roert schenk je de melk erbij. Blijf met de garde roeren, de saus zal geleidelijk aan dikker worden, dit duurt ca. 15-20 minuten en dan is je saus klaar. Hoe langer je de saus laat pruttelen des te dikker hij wordt. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Terwijl de bechamelsaus staat te pruttelen bak je de pannenkoekjes. Verwarm de koekenpan en doe zoveel beslag in de pan zodat deze mooi de bodem van de pan bedekt. Maak een draaiende beweging met de pan, zo verdeel je het beslag gelijkmatig over de bodem van de koekenpan (ik gebruik hiervoor een sauslepel). Bak nu rustig de pannenkoek tot de bovenkant droger wordt, dan draai je hem voorzichtig om met een spatel. Wanneer je met de spatel langs de rand van de pannenkoek gaat en hij loslaat kun je het pannenkoekje aan de rand pakken en zo omdraaien. Zo bak je alle zes de pannenkoekjes.
- Zet een koekenpan op hoog vuur, doe er een eetlepel olijfolie in en verwarm deze. Doe de geraspte courgette in de koekenpan en bak 10 minuten op middelhoog vuur onder af en toe roeren. Roer er na 10 minuten 2 eetlepels bechamelsaus doorheen. Nu is alles klaar om de crespelle te maken.
- Zet de ovenschaal klaar en neem een flensje, schep op één helft van het flensje 2 eetlepels van het courgettemengsel en verdeel dit over deze helft, vouw de andere helft eroverheen, vouw nog eens dubbel (zie foto beneden) en leg hem zo in de ovenschaal . Herhaal dit voor de overige flensjes. Schep op elke flensje een lepel bechamelsaus en strijk dit mooi dun uit over de flensjes. Als laatste rasp je er de Parmezaanse kaas overheen.
- Zet de ovenschaal nu 20 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna zet ik ze nog 2 minuten onder de gril voor een mooi bruin kleurtje. De crespelle meteen opdienen. Eet smakelijk!


-0 Reacties-