De aubergine salade van Elmas
Deze foto daar word je toch meteen blij van? Ik in elk geval wel en niet alleen van deze kleurrijke foto; meer nog de herinnering die hij bij mij oproept. De dag dat ik Elmas en Yildiz leerde kennen tijdens een kooksessie met Francesca Kookt. Elma’s maakte haar aubergine salade en ik stond er, nieuwsgierig als ik ben, met mijn neus bovenop. Een salade van geroosterde aubergine dat was nieuw voor mij, wat zeg ik, ik had nog nooit aubergines geroosterd. Ik leerde van Elmas hoe je aubergines roostert en sindsdien staat hier regelmatig een gerecht met geroosterde aubergine op tafel. In de zomermaanden gaat de aubergine salade van Elmas mee naar het werk voor de lunch. Een tijdje geleden toen ik de salade weer eens maakte besloot ik Elmas te vragen of ik het recept van haar salade mocht delen op de blog, en weet je wat? Ze zei meteen ja, hoe leuk is dat!. Dus deze keer een recept van Elmas voor jullie want iets wat lekker is daar moet je niet aan gaan sleutelen, en geloof mij, deze salade is lekker !
De aubergine salade van Elmas
Ingrediënten
- 5 aubergines geroosterd
- 3 puntpaprika’s geroosterd
- 3 tomaten in blokjes gesneden
- 4 lente-uien in dunne ringen gesneden
- 15 g verse platte peterselie fijngehakt
- 10 g verse dille fijngehakt
- zout
- chilipoeder
- olijfolie
- sap van 1 citroen
- 1 stokbrood of dikke sneden desembrood geroosterd.
Instructies
- Het roosteren van de aubergine en paprika kun je enkele dagen vooraf doen zou je dat willen. Begin met het roosteren van de aubergine en paprika’s. Prik met een mes de aubergine rondom in. Rooster de aubergine boven het vuur van je grootste gaspit tot hij rondom zwartgeblakerd en zacht is, wikkel hem in aluminium folie en laat afkoelen. Je kunt hem in de folie in de koelkast enkele dagen bewaren.Rooster daarna de paprika’s tot ook deze rondom zwartgeblakerd zijn. Doe de paprika’s in een kom die je luchtdicht afsluit en laat ze afkoelen. Wanneer de paprika’s afgekoeld zijn haal je het velletje er gemakkelijk af, haal de zaadjes eruit en de geroosterde paprika´s zijn klaar voor gebruik. Je kunt ze in een luchtdicht afgesloten pot enkele dagen in de koelkast bewaren.Heb je geen gas dan kun je de aubergine en paprika’s ook roosteren in de oven, verwarm de oven voor op 220 graden leg de paprika’s en aubergine op een bakplaat, zet die in het midden van de oven en na ca. 40 minuten zijn ze geroosterd (ze zullen zwartgeblakerd zijn). Of grillen op een grillplaat, leg de paprika’s en aubergines op een hete grillplaat en draai ze regelmatig om tot ze zwartgeblakerd en zacht zijn.
- Snijd ondertussen de tomaten, lente-ui, platte peterselie en dille helemaal fijn.
- Neem de aubergine, haal het zachte vruchtvlees eruit en ga er een paar keer met het mes doorheen om hem fijn te snijden. Neem de geroosterde paprika’s en snijd deze in dunne reepjes.
- Meng alle ingrediënten in een grote kom met zout, chilipoeder, een flinke scheut olijfolie en de helft van het citroensap. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout, chilipoeder of citroensap.
- Serveer de salade met stokbrood of dikke sneden geroosterd desembrood.
-0 Reacties-