Gegrilde portobello met haloumi, gegrilde paprika, zoete aardappel, tahini dressing en een groene salade
Dit gerecht is een mooie herinnering aan een heerlijke week die we doorbrachten in Sydney. Een speciale week, een feestweek, een week waarin mijn nichtje 21 werd en ook mijn neef en ik onze verjaardagen vierden. Een week waarin we voor het eerst in ons leven allemaal samen waren op onze verjaardagen. Een week waarin Sharon dit gerecht maakte en ik voor het eerst in mijn leven haloumi at. Een week waarin we op Laurens 21ste de Harbour Bridge beklommen, de tranen van vreugde en dat gevoel van “samen kunnen wij alles aan” bij het bereiken van de top. Een onvergetelijke week!
Gegrilde portobello met haloumi, gegrilde paprika, zoete aardappel, tahini dressing en een groene salade
Ingrediënten
- 1 rode paprika
- 1 zoete aardappel; in plakken gesneden van gelijke dikte, ca.3 mm
- 2 portobello‘s hoe groter hoe beter
- 1 el grove Limburgse mosterd
- 1 pakje haloumi; in plakken gesneden van een 1/2 cm dik
Dressing zoete aardappel
- 1 el tahini
- 1 el Griekse yoghurt
- 1 water
Marinade zoete aardappel
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
Salsa voor de portobello
- 1 el olijolie
- 2 tenen knoflook doormidden snijden
- 1 el dragon blaadjes fijngesneden
- 1 el krulpeterselie fijngesneden
- 1/2 citroen, 1 eetlepel citroensap en citroenrasp
- de in reepjes gesneden geroosterde rode paprika
Voor de salade
- 1 el olijfolie
- citroenrasp van ½ citroen
- 100 g bladspinazie
- 10 stuks snoeptomaatjes gehalveerd
- 1 el witte sesamzaadjes, roosteren in droge koekenpan
Instructies
- Begin met het roosteren van de paprika.
- Leg de paprika op de gril en laat hem aan alle kanten zwart blakeren, doe hem in een gesloten pot/zakje, na 10 minuutjes haal je het vel er zo af en kun je hem in reepjes snijden.
- Maak de dressing voor de gegrilde zoete aardappel: meng de tahini en yoghurt en doe er water bij tot hij de dikte heeft die je zelf fijn vindt, zout naar smaak en de dressing is klaar.
- Meng chilipoeder, komijnpoeder en 1 eetlepel olijfolie, smeer hiermee de plakken zoete aardappel in.
- Doe1 eetlepel olijfolie in een pan en bak op laag vuur de knoflook zodat deze de smaak afgeeft aan de olie. Haal de knoflook eruit, doe er de peterselie, dragon, citroensap in en de reepjes geroosterde paprika even verwarmen en de dressing voor over de portobello/haloumi is klaar.
- Doe de olijfolie en citroenrasp in een kom en roer door, doe de spinazie en tomaat en schep voorzichtig om zodat alles een laagje dressing heeft, als laatste strooi je de geroosterde sesamzaadjes erover en de salade is klaar.
- Bestrijk de bovenkant van de portobello’s met de mosterd en leg ze samen met de haloumi en de plakken zoete aardappel in een grilpan/koekenpan.
- Heb geduld met de haloumi, hij verliest eerst wat vocht, daarna pas krijgt hij de mooie grilstrepen van de grilpan of een krokant korstje in de koekenpan.
- Draai de zoete aardappel na ca. 3 minuten een kwartslag voor een mooi grilstreepje laat ze nog eens 3 minuten liggen en keer ze dan om en doe hetzelfde voor de andere kant. Na ongeveer 10 minuutjes grillen is alles klaar en kun je de borden klaarmaken.
- Leg de portobello’s met de haloumi op de borden en schep er de salsa over, de zoete aardappel met de tahini dressing, spinazie salade ernaast en het is smullen geblazen.
-0 Reacties-