Gehaktballen zoals papa ze maakte
Deze gehaktballen maakte papa altijd voor ons, heel simpel maar oooh zo lekker.
Ik heb ze papa ontelbare keren zien maken en ik vond het altijd weer fascinerend om naar te kijken. Vooral het draaien van de gehaktballen dat hij zolang deed tot er geen naadje meer te zien was, dan pas werden ze gekruid. Het klaarzetten van de molens met witte peper en zwarte peper en de nootmuskaat met rasp om dan altijd weer in diezelfde volgorde en met diezelfde soort van precisie de ballen te kruiden.
“Dat Renate, dat is het geheim van mijn gehaktballen”, zei papa altijd.
Gehaktballen zoals papa ze maakte
Deze gehaktballen maakte papa altijd voor ons, heel simpel maar oooh zo lekker. De volgorde van kruiden dat is het geheim van de lekkerste gehaktballen.
Porties: 6 stuks
Ingrediënten
- 500 gram half om half gekruid gehakt van de slager
- 1 ei
- 15 g paneermeel
- witte peper
- zwarte peper
- nootmuskaat
- bloem
- klontje boter
Instructies
- Meng het gehakt ei en paneermeel goed door elkaar en draai er 6 mooie ballen van; dit doe je met handpalmen. De ballen wegen ca. 90 gram per stuk. Leg de ballen op een bord en bestrooi ze met bloem en achtereenvolgens met witte peper, zwarte peper en nootmuskaat, draai de ballen om en herhaal dit.
- Smelt de boter in een braadpan (of koekenpan), leg de gehaktballen in de pan en bak ze op hoog vuur rondom bruin, zet daarna het vuur lager en laat ze nog 20 minuutjes sudderen met het deksel op de pan
- Serveer de gehaktballen met aardappelen en rode kool, of boontjes, of hutspot of met wat jij lekker vindt. Koud zijn ze ook lekker op de boterham of bij mama’s koude schotel Wil je de gehaktballen koud eten haal ze dan na het bakken uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
Notities
Gebruik gehakt van een goede slager, kruid ze met peper uit de molen en rasp de nootmuskaat er als laatste overheen, dat maakt de gehaktballen echt zoveel lekkerder.
Let er bij het draaien van de ballen op dat je geen naden meer ziet; door de naden kunnen ze bij het bakken uit elkaar vallen; dus hoe minder naden je ziet des te kleiner de kans dat ze bij het bakken uit elkaar vallen.
Zou je saus bij de gehaktballen willen dan haal je ze na 20 minuten uit de pan en schenk je een half kopje (ca. 100 ml) heet water in de pan hiermee maak je de aanbaksels los. Voor wat extra smaak kun je worcestershire toevoegen, niet teveel een paar druppeltjes is voldoende en dan bindt je de saus met maïzena of aardappelzetmeel tot de gewenste dikte.
Ooh en als laatste; papa at de gehaktballen het liefst met witbrood besmeerd met goede boter die hij dan sopte in de saus.
-2 Reacties-
Wat mooi Renate!😊 Eerst volgende keer dat manlief om gehaktballen vraagt maak ik ze zoals je vader dat deed!
Lieve Agnes dat vind ik niet alleen heel erg leuk maar ook heel bijzonder dat papa’s recept gemaakt gaat worden in jouw keuken. Ik vergeet ook nooit hoe trots hij was toen wij zijn gehaktballen lekkerder vonden dan die van mama. Mama maakt ze altijd met uien en daar hield hij niet van, hij was gek op nootmuskaat en peper en zo is zijn recept ontstaan. Te simpel eigenlijk en past ook helemaal bij papa die toen voor het eerst in zijn leven voor ons ging koken. Nu pas, maar echt nu pas besef ik hoe bijzonder dat was in die tijd. Ben wel heel benieuwd hoe jullie ze vinden. #spannend
Liefs,
Renate
💖🌸