Geroosterde tomatensoep
Deze soep is voor mij thuiskomen na vakantie! Een lekkere en makkelijke maaltijd die ook nog eens heel voedzaam is en dat laatste vind ik heel erg fijn als we thuiskomen na een vakantie waarin we toch altijd net ietsje meer eten dan thuis, maar hé daar is vakantie voor toch? Na het vele lekkers zorgt dit soepje meteen weer voor balans.
Geroosterde tomatensoep
Een lekkere en makkelijke maaltijd die ook nog eens heel gezond is, wat wil je nog meer.
Porties: 3
Ingrediënten
- 1,5 kg tomaten (Roma tomaten zijn favoriet)
- 2 uien
- 5 tenen knoflook
- Paar takjes tijm
- Maldon zeezout
- 1 el olijfolie
- 2 ansjovisfilets
- 1 tl venkelpoeder of venkelzaad
- 1 el olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de tomaten en lag ze met het snijvlak naar boven (zie foto) in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en zeezout. Snij de ui in grove stukken en leg deze tussen de tomaten in de ovenschaal, maak de knoflook schoon en leg de hele tenen tussen tomaten in en als laatste verdeel je de takjes tijm over de tomaten, het geheel besprenkelen met olijfolie en de schaal kan de oven in. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en rooster de tomaten in ca. 1 uur zacht. Haal de schaal uit de oven, neem de ui en knoflook uit de schaal en zet even apart, je hebt ze zo weer nodig. De takjes tijm kunnen weg en de tomaten snij je in grove stukken (zie foto).
- Neem het kommetje met de ui en knoflook, ik gebruik meestal 3 tenen voor de soep en de andere twee bewaar ik want met de geroosterde knoflook kun je veel lekkers maken. Bijvoorbeeld een mayonaise , door het teentje fijn te wrijven met een mes en dan door mayonaise mengen of je gebruikt ze in een gerecht in plaats van rauwe knoflook. Niet weggooien dus is mijn advies hier!
- Ik dwaal weer eens af, de uien en de 3 tenen knoflook gebruik ik voor de soep. De uien snij ik klein en de knoflook wrijf ik fijn met een mes. Nu heb je alles klaar voor het maken van de soep. Ja echt, zo weinig werk is het maken van dit soepje en dat voor een geweldige smaakexplosie zo meteen.
- Verhit in een pan olijfolie, doe de ansjovisfilets in de pan en smoor ze op laag vuur tot ze uit elkaar vallen (ca. 2-3 minuten), dan kunnen de geroosterde uien, knoflook en het venkelpoeder erbij. Dit alles een minuutje of 2-3 op laag vuur laten smoren dan de geroosterde tomaten erbij alles doorroeren tot het goed warm is en je soep is klaar. Wil je de soep dunner hebben dan kun je er wat water bijdoen. Henk vind het lekkerder als de soep een mix is van grove stukken en gepureerde stukken dus ik zet er de staafmixer in en pureer een deel van de soep. Zelf heb ik hem het liefst ongepureerd, een lekkere robuuste tomatensoep. Eet de soep met een snee geroosterd desembrood en met je ogen dicht ben je heel even in Italië, echt waar !
Notities
Serveer de soep met een eetlepel mascarpone, voor een romige soep en rasp er wat Parmezaanse kaas over.
Heb je ge-bbq’d , gebruik dan eens de restwarmte van de bbq voor het roosteren van de tomaten, is je geroosterde tomatensoep echt next level qua smaak. Keertje doen !
En laat het me weten als je de soep gemaakt het, vind ik hartstikke leuk!
Heb je ge-bbq’d , gebruik dan eens de restwarmte van de bbq voor het roosteren van de tomaten, is je geroosterde tomatensoep echt next level qua smaak. Keertje doen !
En laat het me weten als je de soep gemaakt het, vind ik hartstikke leuk!




-1 Reacties-
Dat ziet er heerlijk uit! Kan ik hem ook opslaan op Pinterest?