Giouvetsi een Grieks eenpansgerecht
Giouvetsi is een echte Griekse klassieker waar ik tot voor kort nog nooit van gehoord had. Gelukkig bestaat er zoiets als de #swiepswoepswap bedacht door de leuke Mandy van Mandyandmore en zo kwam het dat ik mocht koken van de blog van Elefteria. Wat een leuke blog is dat. Elefteria is Griekse en op haar blog staan natuurlijk heel veel Griekse recepten. Maar dat is niet alles, je leest er ook over de Griekse tradities, cultuur en geschiedenis, ze neemt je mee op reis en …. weet je wat. Neem zelf eens een kijkje op de blog van Koken met Elefteria want die is meer dan de moeite waard. Hieronder vind je het recept van mijn versie van de Giouvesti je weet wel die Griekse klassieker waar ik nog nooit van gehoord had. En als je nog nooit van een gerecht gehoord hebt en het dus ook nog nooit gegeten hebt dan kan het zomaar gebeuren dat je in plaats van Griekse orso, en dat is pasta, Italiaanse orzo gebruikt en dat is gerst. Dit gebeurde mij dus. Ik maak heel snel dit gerecht nog eens en dan met de Griekse pasta tot dan zie je op de foto’s Giouvetsi met Orzo in plaats van Orso, een lettertje verschil en je hebt gerst in plaats van pasta te pakken. Het smaakte er niet minder om maar met de pasta is ie vast nog veel en véél lekkerder.
Giouvetsi een Grieks eenpansgerecht
Ingrediënten
- 500 g runderriblappen
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml rode wijn
- 1 tl oregano
- 1 tl komijn
- 1 laurierblaadje
- 1 kaneelstokje
- 2 courgettes in blokjes
- 250 g kerstomaatjes gehalveerd
- 250 g orso (de Griekse pasta)
- 100 g feta
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Snijd de riblappen in gelijke stukken (ca. 2 x 2 cm), doe een scheut olijfolie in een pan en bak het vlees rondom bruin. Doe dit in delen, doe niet al het vlees ineens in de pan, maar bak het in twee of drie keer rondom bruin. Terwijl ik het vlees aanbak snijd ik de groenten.
- Wanneer het vlees rondom bruin gebakken is haal je het uit de pan, doe je er een eetlepel olie bij en gaan de uien en knoflook in de pan, bak deze glazig in ca. 2 minuten. Nu kan het vlees terug in de pan samen met de tomatenpuree en bak dit al roerend ca 1 minuut en blus af met de rode wijn. Voeg nu de oregano, komijn en het laurierblaadje toe en als laatste warm water tot het vlees net onder staat. Laat alles op een laag vuurtje 2 uur sudderen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een koekenpan en verwarm hierin een eetlepel olijfolie, doe de orso in de pan en bak deze ca. 2 minuten al roerend in de olijfolie. Doe het vlees, de orso, de courgetteblokjes en de tomaat in een ovenschaal of pan die in de oven mag. Roer alles goed door en vul eventueel aan met warm water tot alles net onder staat.
- Zet de schaal in de op 180 graden voorverwarmde oven en laat het gerecht garen, dit duurt in totaal ca. 30 minuten. Roer elke 10 minuten een keer door. Serveer met wat verkruimelde feta erover, doe je ogen dicht, neem een hap en je bent in Griekenland.
-0 Reacties-