Groentebouillon met paddenstoelen voor een hartige smaak
Deze groentebouillon heeft een hartige smaak en dat komt door het gebruik van de gedroogde paddenstoelen, het is de ideale vervanger van runderbouillon wil je vegetarisch koken. Hoe kom ik erop om zo groentebouillon op smaak te brengen?
Nou, tijdens een van de vele weekendjes bij mijn vriendin Marghe, die trouwens woont boven de ijssalon van haar broer, die ontzettend lekker ijs maakt en de mooiste ijstaarten, allemaal kunstwerkjes. Je snapt wel; ben ik bij haar, dan is Marghe mij regelmatig “kwijt”, en sta ik weer beneden in de ijssalon een smaak te proeven. En een uitgebreide maaltijd bij Marghe sluiten we altijd af met een ijstaart die ik haal bij haar broer. Maar goed ik dwaal weer eens af. Maar die ijsjes! Ben je ooit in de buurt dan is zijn ijssalon Gelatieria Le Tre Torri – Via Vittorio Emanuele, 11 – 22077 Olgiate Comasco in de buurt van Como een bezoekje waard. De ijssalon ligt aan het plein van de kerk en is alle dagen open behalve op maandag. Zo die tip heb je alvast te pakken!
Terug naar wat ik wél wilde vertellen, het is lunchtijd en op het menu staat; risotto ai funghi porcini. Voor we kunnen lunchen moet die risotto natuurlijk wel gemaakt worden en dat gaan we samen doen. Soort van privé kookworkshop risotto ai funghi porcini maken. Eén van de stappen was het weken van de funghi porcini in lauwwarm water, het weekvocht dat wordt niet weggegooid, maar gaat bij de bouillon voor de risotto, dat weekvocht zit namelijk bomvol smaak en het is zonde om dat weg te gooien. Daar ligt de basis van deze hartige groentebouillon, die ik vorig jaar voor het eerste maakte toen ik een vegetarische risotto met gebakken paddenstoelen ging maken. Met een “gewone groentebouillon” vond ik de risotto wat flauw van smaak en ineens dacht aan die geweekte paddenstoelen en maakte ik een groentebouillon met daarin gedroogde paddenstoelen, en dat was precies wat mijn risotto nodig had.
Groentebouillon met paddenstoelen voor een hartige smaak
Ingrediënten
Voor de bouillon
- 2 uien
- 2 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterwortel
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 1 laurierblad
- 3 tenen knoflook
- 30 g gedroogde paddenstoelen; eekhoorntjesbrood oftewel funghi porcini
- 1 kruidnagel
- 1 stukje foelie
- 3 jeneverbessen
- ½ tl witte peperkorrels
- ½ tl roze peperkorrels
- ½ tl korianderzaadjes gekneusd
- 2 ½ l water
Voor het op smaak brengen
- sojasaus
- zout
Instructies
- Maak de groenten schoon, snijd de ui in kwarten en de rest in grove stukken, maak een “boeketje” van de kruiden en bind ze samen. Neem een grote soeppan, doe hier alle ingrediënten voor de bouillon in en vul aan met 2 ½ liter water. Breng aan de kook en laat op een laag vuur ca. 1 ½ uur zacht trekken.
- Schenk de bouillon door een fijne zeef. Breng hem nu op smaak met sojasaus en zout.
- Je kunt de bouillon nu eventueel verder inkoken voor een nog intensere smaak, hoe verder je hem inkookt hoe intenser de smaak wordt.
-0 Reacties-