Groentebouillon
Mijn eerste kookworkshop alweer heel wat jaren geleden begon met het opzetten van een groentebouillon. Wat!? Is dat zo simpel? Ongeveer een uurtje later maakten wij een risotto en je raadt het al we gebruikten onze eerder opgezette groentebouillon. Sindsdien gebruik ik nog maar zelden bouillon op basis van een blokje. Hieronder vind je mijn recept voor groentebouillon, inmiddels maak ik ook een groentebouillon met paddenstoelen die ik regelmatig gebruik als vervanger van runderbouillon.
Groentebouillon
Deze bouillon is zo gemaakt en een lekkere en gezonde basis voor veel gerechten.
Porties: 2 liter
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterwortel
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- ½ bosje platte peterselie
- 1 laurierblad
- 3 jeneverbessen
- ½ tl korianderkorrels
- ½ tl roze of witte peperkorrels
- 2 ½ l water
Instructies
- Maak de groenten schoon, snijd de ui in kwarten en de rest in grove stukken, maak een "boeketje" van de kruiden en bind ze samen. Neem een grote soeppan, doe hier alle ingrediënten in en vul aan met 2 ½ liter water, breng aan de kook en laat op een laag vuur 1 uur zacht trekken.
- Schenk de bouillon door een fijne zeef en je groentebouillon is klaar voor gebruik.
- Je kunt de bouillon na het zeven eventueel op smaak brengen met zout. Zelf doe ik dat niet, op smaak brengen doe ik op het moment dat ik de bouillon gebruik.
Notities
Ik vries de bouillon in porties van 1/2 liter in. Heb ik altijd een voorraad, lekker en makkelijk.
-0 Reacties-