Henk’s tomatensaus
Sinds 17 oktober kookt Henk regelmatig op mijn vrije dag en dat vond ik in het begin best een uitdaging. Henk trouwens ook hoor met een Renate die moet leren controle los te laten en moet leren dat Henk best koken kan. Ik werd dan ook al snel verbannen uit de keuken om ruzies te voorkomen. Het eerste gerecht dat Henk op tafel zette daar was ik meteen van onder de indruk het was een ontzettend lekkere gevulde courgette uit de oven. Ik was zo trots dat ik meteen een foto maakte en postte want dit gerecht moest en zou vereeuwigd worden in mijn feed. Maar goed het gaat nu over de tomatensaus, een ware verrassing voor mij, zeker omdat de basis van deze saus, tomaat uit blik is. De saus is een lekkere basis waar je alle kanten mee op kunt vandaar dat ik het recept met jullie deel. Natuurlijk komt het recept van mijn tomatensaus ook op de blog te staan zodra het tomatenseizoen losbarst zodat jullie een voorraadje kunnen aanleggen voor het komende jaar net als ik dat elk jaar doe. Maar tot dan, of bij gebrek aan tijd is dit een goede tweede en als je de saus klaar hebt maak dan eens deze pasta met tonijn en heel veel groenten of deze vegetarische risotto.
Henk’s “snelle” tomatensaus
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 3 tenen knoflook geperst
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik 400 gr. tomaat blokjes of stukken net wat je in huis hebt
- 2 tl balsamicoazijn of andere azijn ook hier geldt; gebruik wat je in huis hebt
- peper en zout
Verder heb je nodig
- 2 weckpotten of lege jampotten met elk een inhoud van 300 ml.
Instructies
- Steriliseer de weckpot of jampot voor gebruik, ik doe dit altijd zo kort mogelijk voor het vullen, minste kans op bacteriën die toch altijd in de lucht zitten. Breng water aan de kook en leg de pot hier zo'n 10 minuten in. Haal hem met een tang uit het hete water en zet ondersteboven op een schone theedoek tot gebruik.
- Verwarm de olie in een steelpannetje op middelhoog vuur en stoof de ui in enkele minuten zacht, knoflook erbij 1 min. meestoven, 2 eetlepels tomatenpuree erbij 1 minuut stoven en als laatste gaat het blik tomatenblokjes of stukken erin, 2 theelepels balsamico azijn alles doorroeren dan met de staafmixer pureren, op smaak brengen met peper en zout nog even 5 minuutjes laten pruttelen en de saus is klaar.
- Vul de gesteriliseerde pot die klaarstaat direct met de hete tomatensaus en sluit hem meteen. Door de hitte zal de pot zich vacuüm trekken en kun je de saus makkelijk enkele weken bewaren.
- Testen of je weckpot vacuüm is doe je door de pot aan de deksel voorzichtig op te tillen, laat de deksel los van de pot dan is hij niet vacuüm. Geen stress je kunt de saus alsnog makkelijk 1 week bewaren maar dan wel in de koelkast. Gebruik je een jampot dan druk je op de deksel als de pot is afgekoeld, veert de deksel terug dan is
-0 Reacties-