Homemade vanillesuiker en vanille olie
Deze twee heb ik standaard in huis en zelf maken is eigenlijk een werkje van niets. Het resultaat is verbluffend en wanneer je eenmaal gewend bent aan de smaak van je zelfgemaakte vanillesuiker gebruik je nooit meer de zakjes.
Het idee voor het maken van de vanille suiker komt van Rudolph van Veen, tijdens 24 kitchen live on stage gaf hij een pot zelfgemaakt vanillesuiker weg en vertelde hij dat hij de leeg geschraapte stokjes die hij overhoudt wanneer hij bakt nooit weggooit, die steekt hij in een pot die hij vult met suiker en zo ontstaat vanzelf vanille suiker.
Vorig jaar kocht ik het boek; Just Cook It, van Sergio Herman en hierin stond dat op dezelfde manier zijn idee voor vanille olie is ontstaan. De leeg geschraapte vanille stokjes niet weggooien maar in een flesje doen gevuld met goede olijfolie.
Homemade vanillesuiker en vanille olie
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor het maken van vanillesuiker
- Glazen weckpot met een inhoud van 1 liter
- Suiker
- Leeggeschraapte vanille stokjes
Wat heb je nodig voor het maken van vanille olie
- Een leeg flesje met een inhoud van 200 ml
- Goede olijfolie die jij lekker vindt
- 1 vanille stokje
- Leeg geschraapte vanille stokjes
Instructies
Hoe maak je de vanillesuiker
- Vul de weckpot met suiker en vanaf nu steek je hier de leeggeschraapte vanille stokjes in die je overhoudt wanneer je iets lekkers maakt. Niet meer weggooien dus, de "lege" stokjes. Ik vul mijn weckpot aan met nieuwe suiker wanneer hij halfleeg is en blijf er stokjes bijsteken. In mijn weckpot zitten stokjes die al een paar jaar oud zijn ik heb ze er nog nooit uitgehaald.
Hoe maak je de vanille olie
- Vul het flesje met de olie, schraap 1 vanille stokje leeg en doe zowel het merg als het stokje in de olie zodat je een smaakvolle basis hebt. Vanaf nu aanvullen met leeg geschraapte vanille stokjes wanneer je die hebt. De olie koel bewaren en hoe langer hij staat des te lekkerder hij wordt. In mijn flesje zit 1 heel stokje (dus stokje en merg) en 3 leeggeschraapte stokjes. De olie is ontzettend lekker en smaakvol. De olie niet aanvullen wanneer hij op is maak je nieuwe.
Notities
Hartig; mijn favoriet een paar druppeltjes bij de aspergesoep, dat geeft de soep een extra dimensie, of een paar druppeltjes over witte vis, coquilles, en over gegrilde asperges. Gebruik niet teveel van de vanille olie, het idee is een hint vanille te proeven en niet weten wat je proeft, als je het zegt tegen je tafelgenoten dan is het van oooh jaaa dat is wat ik proef ! Laat me weten waar jij de olie bij gebruikt ben ik dan weer benieuwd naar. Zo blijven nieuwe gerechten ontstaan en dat is zo leuk aan koken, experimenteren en delen.
-0 Reacties-