Kerstcake
December 2018 in plaats van kerstbrood maakte ik deze kerstcake waarin alle ingrediënten gaan van mijn kerstbrood. De cake is zo lekker dat hij ook dit jaar weer het stralende middelpunt mag zijn van ons koffie en kerstcake momentje.
Kerstcake
Deze cake maakt je kerst ontbijt, brunch of diner compleet, hij mag gewoon niet ontbreken. Het zijn de smaken van een kerstbrood "gevangen" in een cake; de kerstcake.
Ingrediënten
- 250 g roomboter op kamertemperatuur.
- 250 g witte basterdsuiker
- 1 el gembersiroop
- 1 tl vanille pasta
- 5 eieren
- 250 g bloem
- 1 tl kaneel
- 1 zakje bakpoeder
- Snufje zout
- 150 g spijs in blokjes gesneden ca.2×2 cm
- 50 g hele hazelnoten
Dag vooraf aan het bakken
- 75 g rozijnen blauw
- 75 g rozijnen geel
- 75 g cranberries
- 50 ml rum
Cakeblik rond doorsnee ca. 30 cm of rechthoekig ca. 33×23 cm
Instructies
- Dag vooraf aan het bakken doe je de witte, blauwe rozijnen, cranberries en rum in een schaal, Zet deze op een warme plek (verwarming) en schep af en toe de rozijnen om zodat ze allemaal een keertje in de rum hebben gelegen. Het gedroogde fruit neemt de rum vrijwel helemaal op. Gebruik je liever geen alcohol vervang de rum dan door appelsap.
Bakdag
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden.
- Meng en zeef bloem, kaneel, zout en bakpoeder 3 keer
- Beboter en bloem de bakvorm.
- Neem de rozijnen, leg keukenpapier in een schaal en schud hierop de rozijnen, dep ze droog. Er zal weinig tot geen rum meer in het kommetje zitten de rozijnen en cranberries hebben hun buikjes vol met rum,
- Mix de boter, basterdsuiker, gembersiroop en vanillepasta in ca. 3-5 minuten romig. Voeg dan één voor één de eieren toe, mix tot het toegevoegde ei volledig is opgenomen, voeg dan pas een volgend ei toe, is het laatste ei ook opgenomen en heb je een egaal mengsel dan roer je de bloem, kaneel, zout en bakpoeder mix erdoor. Zodra je een mooi beslag hebt stop je met mengen.
- Meng nu de rozijnen en de hazelnoten door het beslag.
- Verdeel de helft van het beslag over je cakevorm en verdeel hierover de helft van de spijsblokjes, daarop gaat de tweede helft van het beslag en bovenop leg je de andere helft van de spijsbokjes en dan kan de cake kan de oven in. Geen zorgen dat de spijsblokjes bovenop liggen die zakken tijdens het bakken vanzelf naar beneden. Op deze manier is de kans het kleinst op plakkende blokjes tegen je cakeblik aan en komt je cake straks mooi uit de vorm.
- Zet de cake in het midden van de oven en draai de temperatuur nu terug naar 150 graden, bak de cake in ca. 1 uur gaar. Elke oven bakt anders en elke bakvorm is anders, test altijd of de cake gaar is door met een satéprikker in de cake te prikken. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten dan is je cake gaar.
- Laat de cake in de vorm zeker 20 tot 30 minuten afkoelen voor je hem eruit haalt. Ik weet het … dit is niet makkelijk maar geloof mij het is het wachten waard. Zo krijg je namelijk een lekkere sappige cake en komt hij mooi los uit de vorm. Laat de cake, wanneer hij uit de vorm is, op een rooster verder afkoelen, is de cake afgekoeld bestrooi hem dan met poedersuiker en je pronkstuk voor de kersttafel is klaar.
Notities
Zoals altijd vind ik het ontzettend leuk als je via de #receptvanrenate je creatie met mij deelt.
-0 Reacties-