Kokoskaramel / Dulche de Leche
De kokoskaramel maakte ik enkele maanden geleden voor het eerst. Het was eigenlijk een soort van gelukje want ik was op zoek naar iets zoets voor een taart waarin ik zo goed als geen suiker en geen dierlijke melkproducten mocht gebruiken. Toen ik in mijn voorraadruimte stond te kijken naar wat er in huis was en wat ik zou kunnen maken, zag ik het blikje gecondenseerde kokosmelk staan. Met gecondenseerde melk maak ik weleens Dulche de Leche en ik dacht ik doe gewoon hetzelfde met het blikje gecondenseerde kokosmelk en zie wel wat het wordt. Het werd een ontzettend lekkere kokoskaramel, niet zo stevig als Dulche de Leche maar wel ontzettend lekker, karamel met een lichte kokossmaak. Deze kokoskaramel is mijn nieuwe verslaving, ik vind hem ontzettend lekker op een snee geroosterd bananenbrood of over de pancakes met banaan, blauwe bessen en kokosrasp.
Kokoskaramel / Dulche de leche
Ingrediënten
- 1 potje gecondenseerde kokosmelk
- 1 pannetje
- 1 weckpot of glazen pot om de karamel in te bewaren
- Steriliseer de weckpot/jampot voor gebruik. Breng water aan de kook en dompel de pot hier 2-3 minuten in onder. Zet hem daarna ondersteboven op een schone theedoek tot gebruik.
Instructies
- Zet het ongeopende blikje gecondenseerde kokosmelk in een pannetje dat groot genoeg is om met zoveel water te vullen dat het blikje helemaal onder water staat. Breng het water aan de kook en laat het blikje ca. 3 uur op een laag vuur koken met het deksel op de pan. Zorg ervoor dat het blikje onder water blijft staan anders kan het zijn dat het blikje ontploft (zelf heb ik dat nog nooit meegemaakt en ik heb al heel wat blikjes gekookt). Belangrijk is dat je blikje onder water blijft staan, vandaar met deksel op de pan koken dan verdampt het water minder snel en regelmatig kijken of er nog genoeg water in het pannetje zit, zo niet dan giet je er wat water bij.
- Na 3 uur draai ik het vuur onder het pannetje uit en laat ik het blikje in het pannetje met water helemaal afkoelen.
- Wanneer het blikje is afgekoeld open ik het en schud ik de kokoskaramel in een gesteriliseerde glazen pot. In de koelkast is de kokoskaramel enkele weken houdbaar.
-0 Reacties-