Lasagne bolognese met lekker veel groenten
Een tijd geleden alweer beloofde ik papa en mama linguine met gegrilde groene asperges te maken. Maar dan… geen linguine in huis wel verse lasagne bladen, bolognese saus in de vriezer, courgette en geroosterde paprika’s in de koelkast met als eindresultaat deze lasagne met lekker veel groenten. Wat hebben we gesmuld van de lasagne die zo in de smaak viel dat niemand vroeg naar de linguine. De lasagne die over is gaat met mama en papa mee naar huis samen met de eerste amaretti koekjes die ik maakte. Papa en mama vonden deze lasagne zelfs lekkerder dan de lasagne bolognese die ik normaal gesproken maak en wij stiekem ook.
Ingrediënten
- 3 porties bolognese saus klik hier voor het recept
- 16 verse lasagne bladen
- 2 courgettes gegrild
- 2 gegrilde of geroosterde paprika’s klik hier voor het recept
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 600 ml melk
- nootmuskaat
- peper en zout
- 1 stuk Parmezaanse kaas van ca. 100 gram zelf raspen is het lekkerst
- 1 ovenschaal de mijne is ca. 30 x 20 cm
Instructies
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden
- Was de courgette, snij hem in de lengte in plakken van ca. 3 mm dik, verwarm een grillpan op hoog vuur en grill de plakken aan elke kant ca.1 ½ minuut
- Maak de paprika's schoon snij in kwarten en gril deze op de hoog vuur aan elke kant ca. minuten en snij ze daarna in dunne reepjes. Heb je geroosterde paprika's in de koelkast staan dan neem je die, snij ze in dunne reepjes en klaar zijn je paprika's.
- Voor de bechamelsaus smelt je de boter in een steelpan op laag vuur, is de boter gesmolten dan doe je de bloem erbij. Gaar de bloem 2 tot 3 minuten op een laag vuur terwijl je blijft roeren met een houten lepel of spatel. Vervolgens neem je een garde en terwijl je met de garde roert schenk je de melk erbij. Blijf met de garde roeren, de saus zal geleidelijk aan dikker worden, dit duurt ca. 15-20 minuten en dan is je saus klaar. Hoe langer je de saus laat pruttelen des te dikker hij wordt. Is je saus te dik geworden om hem mooi te kunnen verdelen dan doe je er een scheutje melk bij. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Neem een ovenschaal en beboter die, leg daarop de eerste laag lasagnebladen (ik gebruik 4 lasagnebladen per laag), hierop een laag gegrilde courgette, een laag vleessaus dan weer een laag lasagne bladen, hierop een laag gegrilde courgette, dan de helft van de reepjes paprika, een laag vleessaus, lepel daarop wat streepjes bechamel, en weer een laag lasagne bladen, gegrilde courgette, en de andere helft van de reepjes paprika, een laag vleessaus, met daarop wat streepjes bechamel leg hierop de courgette repen die je over hebt daarop leg je pastabladen waarop een laag bechamel gaat, hierover rasp je Parmezaanse kaas. Zo heb ik het geleerd in Italië en zo doe ik dat nog steeds. Zet de lasagne 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Voor ik de schaal uit de oven haal zet ik hem nog 2-3 minuutjes onder de gril dan krijgt de kaas dat mooi goudbruine kleurtje. Wel erbij blijven want onder de gril bruint de kaas heel snel en voor je het weet is ie zwart en dat wil je dan weer niet. Laat de lasagne 10-20 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
-0 Reacties-