Lemon curd
Tijdens een rondreis door Nieuw Zeeland stond op onze ontbijttafel een potje gevuld met een geel goedje, we hadden geen idee wat het was maar dat duurde niet lang. Onze gastvrouw bracht vers brood en gaf als tip; het brood te toasten en ervan te genieten met een flinke lik van haar homemade lemon curd . Lemon what ? Al snel wisten wij wat lemon curd was, hoe het smaakte en ging onze reis uiteraard verder mét het recept van de lemon curd, dat ik hieronder graag met jou deel.
Lemon curd
Met deze zelfgemaakte lemoncurd maak je van je ontbijt iets bijzonders door hem te serveren op getoast brood, doe eens een schepje door je yoghurt of maak er deze lekkere mini pavlova's mee en sluit er een etentje mee af of serveer ze bij de koffie of thee als gebakje.
Porties: 2 potjes
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor 2 potjes
- 150 g ongezouten boter
- 200 gr witte basterdsuiker
- 100-110 ml citroensap (ca. 2 tot 3 citroenen afhankelijk van de grootte)
- rasp van de schil van 1 biologische citroen
- 2 eieren
- 2 eigelen
- 2 lege (jam) potjes met een inhoud van 250 ml
Instructies
Hoe maak je het
- Gebruik de rasp van de schil van 2 citroenen, pers 2 tot 3 citroenen uit tot je ca. 100 – 110 ml citroensap hebt. Schenk het sap door een zeefje dan blijven de pitjes en velletjes achter en heb je straks een mooie romige en glanzende curd.
- Klop de eieren en eigelen los in een kommetje, voeg rasp en citroensap toe en klop alles kort door met een garde
- Smelt de suiker en boter au-bain-marie en wanneer alle suiker gesmolten is voeg je langzaam het ei/citroensap mengsel toe terwijl je blijft roeren met een garde tot je de gewenste dikte hebt, ik stop wanneer het de dikte van yoghurt heeft. Dit duurt ca. 15 tot 20 minuten dat gaat de ene keer sneller dan de andere keer.
- Vul de gesteriliseerde potten met de warme lemon curd en laat ze afkoelen. De curd wordt nog iets steviger wanneer hij is afgekoeld.
Notities
Zorg dat de potten niet koud zijn wanneer je ze vult met de hete curd, dan kan het glas springen. De curd is in een afgesloten pot ca. 4 – 6 weken houdbaar en eenmaal geopend is de curd nog ca. 2 weken houdbaar en bewaar je hem in de koelkast.
TIP
Maak met de overgebleven eiwitten mini pavlova’s het recept vind je hier.
-0 Reacties-