Limoncello
Dit recept heb ik ooit gekregen toen ik samen met mijn Italiaanse vriendinnen Ferrara bezocht en wij mochten slapen in het huis van de mama van Ale. Tijdens dit weekend werden we op en top verwend met heel veel lekkers waaronder de zelfgemaakte arancino die de mama van Ale maakte van de sinaasappels uit haar tuin. Ik vroeg haar of ze mij het recepet wilde geven en dat deed ze met veel plezier. Ze vertelde dat dit haar basisrecept is voor likeur gemaakt van citrusvruchten en drukte mij op het hart dat hét allerbelangrijkste bij het maken van een goede likeur het gebruik van onbespoten fruit is, het liefst fruit waar het blad nog aanzit.
Het recept heeft jarenlang geduldig liggen wachten en op 15 maart 2021 was het eindelijk zover, met citroenen uit Sorrento, waar uiteraard het blad nog aanzat, dook ik de keuken in om mijn eerste limoncello te maken. Ik vond het heerlijk om te doen, het schillen van de citroenen is een rustgevend werkje en het moment waarop het suikerwater bij de alcohol gaat is magisch en dan heb ik het nog niet gehad over die eerste ijskoude zelfgemaakte limoncello rechstreeks uit de vriezer; een waar feest. Wanneer je eenmaal je zelfgemaakte limoncello hebt geproefd wil je niet anders meer. Heerlijk om hier een etentje met vrienden mee af te sluiten en leuk om cadeau te geven.
Voor het recept gebruik je alleen de schillen van de citroen en ik hoor het je denken; wat doe ik met het sap? Giet het in een ijsblokjesvorm en zet in de vriezer zo heb je altijd citroensap in huis voor bijvoorbeeld het maken van een dressing, als ijsklontje in een cocktail, voor het ontvetten van je mengkom wanneer je een pavlova gaat maken of je maakt er meteen wat potjes overheerlijke lemon curd mee en deze mini pavlova’s.
Limoncello
Ingrediënten
- Wat heb je nodig voor ca. 2 liter limoncelllo
- 1 l alcohol 96%
- 9 biologische citroenen (ik gebruik citroenen uit Sorrento)
- 1,1 l water uit een fles (ik gebruik aqua panna van San Pelllegrino)
- 700 gram suiker
- 1 grote 3 liter weckpot
- Kaasdoek en vergiet
- Flesjes om te vullen
Instructies
Hoe maak je het
- Snij met een dunschiller de schil van de citroenen, let erop dat je alleen het gele gedeelte schilt en zo min mogelijk wit; dit maakt je limoncello bitter. Doe de schillen samen met de alcohol in een afgesloten weckpot/
- Zet de weckpot 24 dagen weg op een donkere koele plek zoals een bergruimte, kelder of donkere kast. Keer de weckpot om de dag zodat de schillen zoveel als mogelijk van hun smaak afgeven.
- Na 24 dagen is het zover en kun je verder met de volgende stap, het suikerwater mag erbij maar voordat je dat kunt doen moet het natuurlijk eerst gemaakt worden.
- Maak een suikersiroop door het water met de suiker te verwarmen, blijf roeren tot alles suiker is opgelost. Laat de suikersiroop helemaal afkoelen voor je hem bij de alcohol schenkt.
- Wanneer de suikersiroop is afgekoeld schenk je hem bij de alcohol en geniet van dit moment, het moment waarop de mooie gele troebele kleur ontstaat. Zet de weckpot nog 3 dagen op een koele donkere plek om te rusten voordat je de schillen uit de limoncello zeeft en lege flesjes gaat vullen met jouw zelfgemaakt limoncello.
- Voor het zeven van de limoncello leg ik een kaasdoek in een zeef hier giet ik de limoncello op, de schillen blijven achter in de doek en die kun je weggooien daar kun je niets meer mee doen, ze hebben al hun smaak en kleur afgegeven aan de limoncello.
- Vul de lege flesjes, die je vast al hebt klaarstaan, met de limoncello. Bewaar de flesjes limoncello op een koele donkere plek maar vergeet niet één flesje in de vriezer te leggen want ijskoud is limoncello het lekkerst. Je hoeft niet bang te zijn dat de limoncello bevriest, door het hoge alchoholpercentage van deze limoncello (ca. 37 %) zal de limoncello niet bevriezen.
-0 Reacties-