Linguine met gegrilde asperges, pancetta & pistachenootjes
De Italiaanse keuken ik ben er gek op, de eenvoud, de pure smaken elke maaltijd is genieten. Op Instagram volg ik al enkele jaren Pauline en Pasqualino die hun liefde en passie voor de Italiaanse keuken en het gebruik van pure producten daar met ons delen. Ik geniet enorm van hun passie, ze inspireren niet alleen nee regelmatig denk ik terug aan mooie momenten door een gerecht dat ze laten zien, of een product, ineens is daar die herinnering en vaak eindigt dat in de keuken om daarna samen met Henk te genieten van de herinnering in de vorm van een gerecht.
Enkele weken geleden stond Pasqualino in zijn keuken en maakte hij een pasta met gegrilde asperges, pistache nootjes en pancetta. Zijn passie, zijn liefde in combinatie met zijn Italiaanse accent dat was zo aanstekelijk en het wel leek alsof ik in Italië bij onze vrienden in de keuken stond. Ik wilde dan ook meteen dit gerecht maken, het voelde écht een beetje als samen in de keuken staan. Het recept dat stond op dat moment nog niet op de blog maar wie heeft er nu een recept nodig wanneer het met zoveel passie en liefde wordt voorgedaan. Ikke niet want in de keuken is er geen goed of fout, het gaat om gevoel, wat je lekker vindt en als je liefde stopt in je gerecht dan proef je dat, ik weet het, een cliché en toch is het zo!
Lang verhaal kort hieronder het recept van mijn versie van deze pasta, het recept van Pasqualino staat inmiddels op hun blog en dat vind je hier, ik heb er mijn eigen invulling aan gegeven en dat is het mooie van koken en recepten delen, in plaats van één recept hebben we er nu twee en wie weet maak jij wel een derde versie. Laat het weten tag me of gebruik de #receptvanRenate.
Ook lekker is de pasta met gegrilde groene asperges en kerstomaatjes in mosterdsaus.
Linguine met gegrilde asperges, pancetta & pistachenootjes
Ingrediënten
- 120 g ongekookte linguine ik gebruik No. 7 van De Cecco
- 12 witte Limburgs Löss asperges of asperges van de boer bij jou in de buurt
- 50 g pancetta
- 1 citroen, sap en rasp van de schil
- 5 takjes tijm
- peper & zout
- 1 el olijfolie
- handje krulpeterselie fijngehakt
- 30 g pistache nootjes gehakt
Instructies
- Begin met het schoonmaken van de asperges. Ik doe dat door met een dunschiller 2 keer rond te schillen en snij daarna het onderste harde stuk eraf. De schillen gooi je niet weg. Ik herhaal; ”die gooi je niet weg”, daar maak je of een lekkere Aspergesoep mee of panna cotta, ja je leest het goed panna cotta.
- Verwarm een gril op hoog vuur en als de plaat goed heet is leg je de asperges op de gril en gril ze vervolgens in ca. 5-7 minuten gaar. Hoe lang dit duurt ligt aan de dikte van je asperges, wanneer ze zacht worden zijn ze gaar. Blijf er in elk geval bij en draai ze regelmatig .
- Terwijl je de asperges grilt zet je het water voor de pasta op en maak je de marinade voor de asperges. Bereid de pasta volgens de instructies op de verpakking.
- De marinade: doe de olijfolie in een kom die groot genoeg is om straks de asperges bij te doen. Rasp de citroenschil en pers daarna de citroen uit, ris de blaadjes van de tijm. Meng de olijfolie met de citroenschil, het sap en tijmblaadjes. Wanneer de asperges gaar zijn snijd je ze in even grote stukken van 3-4 cm en doet ze in de kom schept alles om en zet aan de kant tot de pasta gaar is.
- Zet nu een pan op middelhoog vuur en bak de pancetta kort. Ik laat de pancetta soort van smelten in een minuut of 5, ik hou van de smaak en de zachte structuur, hou jij van krokant gebakken pancetta dan bak je hem lekker krokant. Wanneer de pancetta is zoals jij hem lekker vindt gaan de asperges met marinade bij de pancetta. Intussen is de pasta ook gaar en schud je deze af, doe de pasta bij de asperges en pancetta en als laatste gaan er de peterselie en pistachenootjes bij. Schep alles om serveer direct en dan rest mij alleen nog maar te zeggen geniet oftewel Buon Appetito !
Ben je 0p zoek naar andere lekkere recepten met asperges, dan heb ik goed nieuws voor je, op de blog heb ik inmiddels verschillende recepten staan, asperges met roomsaus van honing, tijm en citroen, witte asperges van de bbq, asperge risotto met vanille olie, aspergesoep en geroosterde groene asperges
-2 Reacties-
Wat was het lekker! Ik had geen peterselie dus vervangen door bieslook en de tijm die ik in de tuin heb was citroentijm. Paste prima bij de citroenige marinade! Heerlijk zomers recept Renate, dankjewel!
Wat leuk om te horen en met citroen tijm 😍😍😍