Meat pies hoe maak je het deeg
Meatpies maken, ik geniet zo ontzettend van het hele proces. Van het uitzoeken en maken van een lekkere vulling tot en met het maken van het deeg, het uitrollen, de pievormen vullen, ze mooi afwerken met oma’s vork, bestrijken met ei, bakken in de oven om er dan samen van genieten. Al in december 2019 begon ik met het opschrijven en uitwerken van het recept maar zoals zo vaak bij mij, is het nooit goed genoeg, speelt mijn onzekerheid mij parten en wil ik er zeker van zijn dat ik geen enkele stap oversla zodat wanneer er van de blog gekookt wordt het voor jullie net zo’n feest is als dat het hier is. Ik wil zo graag voorkomen dat alle fouten die ik ooit maakte niet door jullie gemaakt worden en terwijl ik dit typ denk ik … stom want juist dat zijn de lessen waar ik later tijdens een volgende keer in de keuken zo ontzettend veel aan heb. Ik heb dan ook vandaag met mezelf afgesproken dat ik dit los ga laten en mijzelf hierin ga uitdagen. Goed meatpies, ik ben er gek op en nee ze zijn niet gemaakt met bladerdeeg. Dit deeg maak je met zure room, boter en bloem , dit deeg is hét geheim van de allerlekkerste meatpies.
Meatpies, ik heb er zoveel mooie herinneringen aan en één van de leukste en meest bijzondere is toch wel dat ik tijdens een cursus bladerdeeg maken bij Robèrt van Beckhoven vertelde over het deeg van de meatpies, en dat het iets weg heeft van bladerdeeg. Tot mijn verbazing kende Robèrt dit deeg niet en hij wilde graag weten hoe je dat maakt. Robèrt vroeg of ik dit een week later tijdens de cursus aan hem wilde laten zien. Tuurlijk !!! Zei ik met een big smile op mijn gezicht, totdat ik in de auto zat en tot mij doordrong dat ik Robèrt van Beckhoven; Meester Patissier en Meester Boulanger zou gaan laten zien hoe je meatpies maakt.
Ik kan je vertellen dat ik tegen de tijd dat het weekend naderde ik een tikkeltje nerveus werd en hoe vaak ik ook tegen mezelf zei: “Renate doe niet zo stom”, “je hebt dit al honderden keren gemaakt en het lukt altijd waar maak je je nu druk om?” Dat is mijn onzekerheid die op deze momenten altijd de kop opsteekt. Op zaterdag reed ik weer richting Oisterwijk met werkelijk alles mee, zelfs mijn keukenmachine waarover Robèrt zich verbaasde en tegelijkertijd ontzettend om moest lachen want ik sleepte dit allemaal mee naar een volledig ingerichte keuken, ik weet het, zeg maar niets .
En dan is het zover, ik laat Robèrt zien hoe ik het deeg maak en voor ik het in de gaten heb sta ik enthousiast te vertellen, weg zijn de zenuwen. Want zodra ik in de keuken sta ben ik in mijn element en vergeet ik vaak de wereld om mij heen. Robèrt was blij verrast toen bleek dat ik niet alleen liet zien hoe je het deeg maakt maar dat we ook daadwerkelijk de meatpies gingen maken. We vulden de bakjes met de vulling volgens oma’s recept en ik werkte ze mooi af met oma’s vork, dat ik die ook had meegenomen dat vond Robèrt nou weer leuk. De meatpies gingen de oven in en voor ik het wist waren ze op en vroegen diverse medecursisten naar het recept. Ooh en voor ik vertrok vroeg Robèrt of ik het recept wilde opschrijven in zijn receptenschrift. Of ik dat wil? Jazeker wil ik dat ! Die dag reed ik naar huis met een grote glimlach op mijn gezicht, ik had zo genoten van alles waar had ik mijn nu nog eens zo druk over gemaakt ?
En toch heeft het tot nu geduurd voor ik het recept dan toch eindelijk op de blog zet maar dat heeft ook zijn voordelen want intussen staan er ook wat lekkere recepten op de blog om de pies mee te vullen wat dacht je van; Limburgs stoofvlees, Belgisch stoofvlees met gemaakt met Val Dieu, Oma’s goulash, Anita’s chili of de Surinaamse kerrie kip van Francesca.
Meat pies hoe maak je het deeg
Ingrediënten
Voor ca. 8 ronde pievormen met een doorsnee van 13 cm
- 400 g ongezouten koude roomboter in blokjes gesneden
- 500 g patent bloem
- 250 g zure room
- 1 ei losgeklopt voor het bestrijken van het deeg
- 1 el water voor het insmeren van de randen voor je het deksel erop legt
Instructies
Hoe maak je het deeg
- Doe de blokjes boter bij de bloem en schep ze erdoorheen zodat ze bedekt zijn met een laagje bloem. Doe nu alles in een keukenmachine en draai het tot een kruimelig deeg. Voeg de zure room toe, zet de keukenmachine weer aan en meng tot het deeg zich tot een bal vormt, zet dan de keukenmachine meteen uit. Haal het deeg uit de keukenmachine leg het op een bebloemd werkvlak en kneed het kort door, dit deeg is een plakkerig deeg, dat hoort zo te zijn. Vorm het deeg tot een rol (worst) met een doorsnee van 8,5 tot 9 cm of een andere doorsnee afhankelijk van de doorsnee van de vormen die je gebruikt. Op deze manier heb je een minimum aan afsnijdsels.
- Heb je geen keukenmachine dan maak je eerst een kruimeldeeg door de boter en bloem met je handen tot een kruimeldeeg te wrijven, dan kneed je er de zure room door en wanneer het een geheel wordt vorm je er een rol van.
- Laat het deeg minimaal een ½ uur rusten in de koelkast. Ik maak het deeg altijd 1 dag vooraf zodat het goed gekoeld is wanneer ik ermee werk.
Het bekleden van de pie vormen
- Neem de rol uit de koelkast en snijd 2 of 3 plakken af met een dikte van 1,5 cm voor het bedekken van de pievormen. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm, wanneer je twee 5 eurocenten op elkaar is dat ca. 3 mm, dan heb je een idee van de dikte. Leg tussentijds de rol deeg gewikkeld in de plastic folie terug in de koelkast zo blijft het deeg dat je nog niet uitrolt koel tot gebruik voor het mooiste bakresultaat.
- Wanneer je het deeg hebt uitgerold tot 3 mm dikte leg je het deeg op de vorm en druk je het er voorzichtig in, deeg dat over de rand van de vorm uitsteekt snijd ik af en deze restjes leg ik opzij. Ik bekleed eerst alle vormen met het deeg, de vormen die bekleed zijn met deeg zet ik terug in de koelkast. Heb ik 8 pie vormen bekleed met deeg dan vul ik ze met het stoofvlees. Let op ! De vulling moet volledig afgekoeld zijn. Wanneer alle vormen gevuld zijn maak ik de deksels voor de pies.
- Neem de rol deeg uit de koelkast en snijd weer 2 of 3 plakken af. Deze keer met een dikte van 1 cm, rol ook dit deeg uit tot een dikte ca. 3 mm dikte. Voor ik het deksel over de pievorm leg bestrijk ik de rand van het deeg met water (kan met een kwastje of met je vinger) dan leg ik het deksel erop en druk dit voorzichtig aan en snij ik de restjes deeg langs de rand af met een mes. Dit herhaal ik tot alle pie vormen een deksel hebben. Vervolgens druk ik het deeg aan met een vork, zo druk je het deksel vast en maak je tegelijkertijd een mooi randje. Je kunt ook een golvend randje maken door het deeg tussen je duim en wijsvinger voorzichtig samen te drukken.
- De afsnijdsels van het deeg kneed ik door, dan maak ik er een bal van die ik nog even terug in de koelkast leg om er daarna een 9de pievorm mee te maken en vullen.
Het bakken van de meat pies
- Verwarm de oven voor op 230 gradenBestrijk de deksels met het losgeklopte ei en bak de pies 10 minuten op 230 graden.Na 10 minuten draai je de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak je de pies nog 25 tot 30 minuten. De deksel worden mooi goudbruin en het deeg rijst een beetje zoals bladerdeeg.
Notities
Zet de meatpies in de koelkast totdat ze de oven ingaan.
Meatpies kun je heel goed vooraf maken en invriezen, haal ze wel op tijd (een dag vooraf) uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien. Vries je ze in doe dit dan zonder het deksel met ei te bestrijken dat doe je voor je ze gaat bakken. Heb je geen pievormen dan kun je daarvoor in de plaats een muffin tray gebruiken of neem ronde vormen die hoog genoeg zijn zodat je ze kunt vullen. De pievormen die ik heb zijn 3 cm hoog en vul ik met ca. 200 – 225 gram stoofvlees of andere vulling.
-2 Reacties-
Dat kan er natuurlijk maar één zijn die haar keukenmachine meeneemt naar Robert van Beckhoven! LOL. Ik zie zijn gezicht al voor me. En dit deeg is inderdaad fantastisch en super makkelijk te maken. Een blijvertje in huize Worstenbrood & Wijn 🙂
Ik durfde niets aan het toeval over te laten. Je had dat gezicht van hem had je moeten zien, hij dacht ze is gek geworden ! En zijn pretoogjes toen ik stoofvlees te voorschijn toverde om ook echt meatpies te maken dat was goud!