Meat pie; Belgisch stoofvlees met Val-Dieu bier
Dit stoofvlees maakte ik eind vorig jaar voor het eerst en naast dat we het met friet aten, want ik ben tenslotte getrouwd met de frietenkoning, maakte ik er ook meatpies mee.
Meatpies ik maak ze regelmatig en toch stond het recept nog niet op blog tot vandaag dan en dat hebben jullie te danken aan Ilona van de leuke blog Worstenbrood & Wijn en haar BFFF (Best Foodie Friend Forever) Mandyandmore en hoe dat zit lees je hier.
December vorig jaar genoten Ilona en Nils van een weekendje Limburg en dat nét op het moment dat ik deze meatpies maakte. Ilona reageerde op mijn meatpies met “lekkerrrrr” in mijn stories op Instagram en ik besloot spontaan dat ik er twee als verrassing aan Ilona en Nils zou geven ze waren tenslotte in Limburg. Het liefst had ik Ilona en Nils uitgenodigd om bij ons te komen eten maar met de beperkingen rondom corona was dat niet mogelijk, maar zelfs corona kan ons Bourgondiërs er niet van weerhouden lekkers te delen. De meatpies werden bezorgd en Ilona en Nils genoten van de meatpies. Het allermooiste compliment vond ik dat Ilona door de meatpies terugdacht aan het moment in Sydney waar ze jaren geleden meatpies at. Ilona wilde het recept graag ‘testkoken’ dat vond ik leuk en spannend tegelijk want ze liet zo ergens tussendoor vallen dat ze stoofvlees altijd verpest. Ik gaf haar mijn tips gegeven voor het maken van lekker stoofvlees en die zijn:
Zet de pan op het vuur en wanneer alles in pan zit dan zet je de pan op een vlamverdeler op een klein pitje en laat je het geheel lekker een paar uur sudderen, helemaal stoofvleesproof is het wanneer je de pan met stoofvlees in de oven zet. Zo stoof je het vlees op een constante temperatuur en ander bijkomend voordeel je hoeft er niet naar om te kijken. Pan in de oven zetten, temperatuur tussen 80-90 graden en laat het stoofvlees een uur of 5 tot 6 in de oven staan, succes verzekerd. Terwijl het vlees stooft kun jij alvast het piedeeg maken en dat recept dat vind je hier.
Toch wachtte ik vol spanning op een berichtje van Ilona stoofvlees en mijn hart maakte een sprongetje van geluk toen ik van Ilona een ingesproken bericht kreeg waarin overduidelijk te horen was dat het stoofvlees gelukt en ontzettend lekker was en dat ze samen met Nils genoten had van haar homemade meatpies mét ketchup, want een meatpie zonder ketchup is als frietje zonder mayo. Toch Ilona?
Meatpie Belgisch stoofvlees met Val-Dieu bier
Ingrediënten
- 1,5 kg riblappen in blokken van 4x4cm gesneden
- 1 el bloem
- 3 uien halveren en in dunne ringen snijden
- 3 blaadjes laurier
- 7 takjes tijm
- 3 kruidnagels
- 2 flesje trappistenbier verwarmen ik gebruik Val-Dieu Bruin
- 2 el bruine suiker
- 2 sneetjes bruinbrood ingesmeerd met mosterd
- Olijfolie en klontje boter
- peper & zout naar smaak
- maïzena of aardappelzetmeel om de saus eventueel te binden
Instructies
Hoe maak je het
- Bestrooi het vlees met een bloem en peper en zout.
- Verhit de olijfolie & boter in een pan en bak het vlees rondom aan.
- Voeg de uien toe en bak ca. 2 minuten mee.
- Verwarm het bier in een steelpannetje en schenk dit bij het vlees.
- Voeg dan laurier, tijm, kruidnagels en bruine suiker toe roer alles door en voeg als laatste de twee in blokjes gesneden bruine boterhammen besmeerd moet mosterd toe.
- Laat het geheel nu zeker ca. 2 ½- 3 uur zachtjes stoven op een laag vuur en is het vlees gaar dan bind je de saus tot de gewenste dikte. Gebruik ik het stooflvlees voor het vullen van de meatpies dan druk ik met een vork het vlees los tot draadjes i.p.v. de blokjes en als laatste bind ik de saus.
- Ik maak stoofvlees altijd 1 dag van tevoren en laat hem helemaal afkoelen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Oke, ik geef het toe, heel soms kan ik de geur van het stoofvlees niet weerstaan en app ik Henk of hij vanuit het werk een frietje meeneemt voor bij de stoof.
Notities
That is heaven on a plate !
-4 Reacties-
Ha ha ja dat klopt zeker! En wat een opluchting dat mijn stoofvlees eindelijk (!) zo goed gelukt was. Echt een toprecept. En inderdaad een herinnering niet alleen aan Limburg maar ook aan Sydney. En dat samen eten gaan we dit najaar zeker inhalen.
Jaaaah daar kijk ik nu al naar uit! Lekker ouderwets gezellig samen eten 🙂
Hi
mag het ook met varkenswangen?
Natuurlijk mag dat!