Meringue
Met dit basisrecept kun je alle kanten op, ik maakte meringue rondjes voor op de pavlova pancakes, je kunt de meringue in elke gewenste vorm op het bakpapier spuiten en laten drogen. Denk aan vogelnestjes; leuk met Pasen, vullen met room en fruit en je hebt een mini pavlova, een kerstboom gebruik gesuikerde pareltjes voor de ballen of maak er een lolly mee. Je ziet het, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Meringue
Met dit basisrecept kun je alle kanten op, ik maakte meringue rondjes voor op de pavlova pancakes, maar je kunt de meringue in elke gewenste vorm op het bakpapier spuiten en laten drogen. Denk aan vogelnestjes, leuk met Pasen, vullen met room en fruit en je hebt een mini pavlova, een kerstboom, of maak er een lolly mee, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Porties: 10
Ingrediënten
- Wat heb je nodig voor 10 meringue cirkels met een doorsnee van 8 – 10 cm:
- 2 eiwitten
- 100 g fijne suiker
- 1 tl azijn
- 1 tl maïzena
- 1 vel bakpapier
Instructies
- Begin met het voorverwarmen van je oven op 100°C.
- Hoe maak je het:
- Klop de eiwitten op de hoogste stand van je mixer tot stijve pieken (dit duurt in totaal ongeveer 10 minuten). Doe de suiker er in gedeelten bij zodat deze goed kan oplossen in het eiwit. Neem een beetje eiwit tussen je vingertoppen en als je (bijna) geen suikerkorrels meer voelt is hij perfect.
- Wanneer je de laatste suiker hebt toegevoegd doe je de azijn en maïzena erbij, en mix je alles nog even kort. Doe dan de meringue in een spuitzak en knip het puntje ervan af.
- Leg bakpapier op een bakplaat, teken hier cirkels op met een doorsnee van ca. 8- 10 cm. Ik gebruik hiervoor een drinkglas, met pen zet ik de cirkels op het bakpapier. Draai het bakpapier om, zodat de inkt niet met de meringue in aanraking kan komen.
- Spuit de meringue op de ronde cirkels, zet de bakplaat in het midden van de oven en laat de meringue drogen in ca. 1 ½ – 2 uur.
Notities
Ik kijk altijd na anderhalf uur, tik op de meringue en als de buitenkant krokant is til ik de cirkel op. Gaat dat goed dan zijn ze klaar. De onderkant/binnenkant is dan nog zacht en dat vind ik het lekkerst. Hoe langer ze in de oven liggen hoe krokanter ze worden. Hier ook weer, zoals met alles in de keuken, doe vooral wat je zelf lekker vindt.
Zijn ze zoals jij ze hebben wilt, zet dan de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen. Zet de ovendeur op een kier; ik doe dit door er een theedoek tussen de klemmen, op deze manier kan het vocht weg en worden je meringues lekker krokant.
Zijn ze afgekoeld dan bewaar ik ze in een kom die ik luchtdicht kan afsluiten. Zo blijven ze weken goed. Ik leg tussen de meringues bakpapier zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Je hebt nu de basis voor je pavlova pancakes, palova yoghurt of … wat jij je bedenkt.
Zijn ze zoals jij ze hebben wilt, zet dan de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen. Zet de ovendeur op een kier; ik doe dit door er een theedoek tussen de klemmen, op deze manier kan het vocht weg en worden je meringues lekker krokant.
Zijn ze afgekoeld dan bewaar ik ze in een kom die ik luchtdicht kan afsluiten. Zo blijven ze weken goed. Ik leg tussen de meringues bakpapier zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Je hebt nu de basis voor je pavlova pancakes, palova yoghurt of … wat jij je bedenkt.
Laat je me weten wat het wordt met de #receptvanRenate, dat vind ik hartstikke leuk!


-0 Reacties-