Mijn inmaak en weck tips
Mijn inmaak en weck tips
Voor ik je mijn tips geef, vertel ik je in het kort wat het verschil is tussen wecken en inmaken.
Wecken is het conserveren van voedsel door het in een glazen pot te verwarmen gedurende een bepaalde tijd . Door het verwarmen verlaat de uitzettende lucht de pot (vandaar dat je weckt met een rubberen ring en klemmen). Bij het afkoelen zorgt de rubberen ring voor een luchtdichte sluiting en is de klem niet meer nodig.
Inmaken is een methode waarbij je gebruik maakt van een conserverend product. Denk hierbij aan het gebruik van suiker bij het maken van bijvoorbeeld de tomaten chili jam, of een combinatie van suiker en azijn bij het maken van bijvoorbeeld courgette in zoetzuur of door het gebruik van alcohol wanneer je limoncello maakt, zout bij het maken van zuurkool en olie voor bijvoorbeeld geroosterde paprika op olie. Bij het inmaken gebruik je meestal potten met draaideksel wanneer je gebruik maakt van potten met rubberen ringen vergeet dan niet deze alsnog te wecken om de potten/inhoud te vacumeren.
Waar moet je op letten.
- Werk schoon, dat is het allerbelangrijkste, altijd in de keuken.
- Controleer of de potten, ringen en deksels onbeschadigd zijn en geen sporen van verwering bevatten.
- Steriliseer de potten, ringen en deksels door ze 5 minuten in kokend water te leggen.
- Haal de potten, ringen en deksels met een tang uit het water, doe dit niet met je handen, ik doe dit altijd zo kort mogelijk voor het vullen van de potten, minste kans op bacteriën. Ik zet ze ondersteboven op een schone theedoek tot gebruik.
- Gebruik een trechter met vullen, vuile randen kunnen ervoor zorgen dat de rubberen ring niet goed afsluit en het wecken niet lukt of bij een pot met schroefdeksel dat er schimmel ontstaat tussen het glas en het deksel. Sluit de potjes meteen na het vullen en zet ze ondersteboven neer.
Wecken
Heb je geen weckketel neem dan een grote pan, leg een theedoek op de bodem en zet hierop de potjes, zet de potjes nooit direct op de bodem dan kan het glas breken. Je kunt wanneer je een hoge pan gebruikt meerdere lagen potjes op elkaar zetten. Staan de weckpotjes in de pan vul hem dan met warm water tot de (bovenste laag) potjes ongeveer voor ¾ onder water staan. Dit om te voorkomen dat het water over de rand van de pan spat tijdens het wecken. Laat de potjes na het wecken in het water afkoelen of haal ze met een tang uit het water .
Belangrijk!
Zet bij het wecken de potten altijd in water dat water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de potjes. Géén koud water bij warme potjes en ook géén heet water bij koude potjes, dan heb je kans dat het glas breekt, en óók hier spreek ik uit ervaring.
Dit geldt ook bij vullen van de potten, nóóit koude potten met hete vloeistof vullen.
Inmaken in potten met een schroefdeksel
Zet de potten na het vullen op de kop en laat ze zo afkoelen.
Inmaken in potten met rubberen ring en klemmen
Weck de potten na het vullen om ze te vacumeren.
Zo controleer je of de potjes vacuüm zijn
Weckpotten; haal de klemmetjes van de pot af en til de pot aan het deksel op, doe dit voorzichtig zou de pot niet vacuüm zijn dan laat het deksel namelijk los. Til hem dus niet te hoog op. Zou de pot niet vacuüm zijn dan laat het deksel los en ligt alles onder (ik spreek uit ervaring). Laat het deksel los dan is dat geen ramp, je kunt de inhoud alsnog bewaren maar doe dit dan wel in de koelkast en gebruik hem binnen een week of vries de inhoud in.
Potten met een schroefdeksel; druk in het midden op het deksel, veert het deksel terug dan is de pot niet vacuüm en kun je de inhoud alsnog bewaren maar doe dat dan wel in de koelkast en gebruik hem binnen een week of vries de inhoud in. Bij potten met een schroefdeksel kun je tijdens het afkoelen een soort van metaalachtig klik geluid horen, dat is het moment dat het deksel vacuüm trekt.
-2 Reacties-
Superhandig!
Wat een overzichtelijke handleiding. Ik ga het vanmiddag voor het eerst doen en heb wat aan de tips, bedankt