Mijn tomatensaus gemaakt van pruimtomaatjes
Deze tomatensaus is de eerste die ik ooit maakte. Het recept is geïnspireerd op de tomatensaus oftewel passata zoals ze hem in Italië noemen van Laura en haar familie. Laura leerde ik kennen in de tijd dat ik voor een Italiaans bedrijf werkte. In de jaren dat we samen werkten (zij op kantoor in Italië ik in Nederland) ontstond een mooie vriendschap. We bezoeken elkaar regelmatig en na elk bezoek ga ik naar huis met lekkere recepten, inspiratie of die keer dat ik een paar potten tomatensaus meekreeg die net door Laura’s familie ingemaakt waren. Laura vertelde dat ze elk jaar met de hele familie naar het huis van nonna gaan om daar tomatensaus te maken voor het komend jaar. Er worden lange tafels in de tuin gezet, de tomaten worden geplukt, de groenten gesneden en in grote ketels wordt de tomatensaus gemaakt. Iedereen heeft zijn eigen taak en na twee dagen hebben ze tomatensaus voor de hele familie. Wanneer ik deze tomatensaus maak zie ik in mijn gedachten Laura’s familie aan de lange tafels staan in de tuin, de bergen tomaten, de groenten die gesneden wordt, de kinderen die rondrennen in de tuin en helpen met plukken van de tomaten, het scheuren van de basilicum voor de saus en dan aan het eind van de dag zit iedereen aan die lange tafel te genieten van de lekkerste pasta met tomatensaus die er is. Een precies recept heb ik nooit gekregen want dat is er niet. Wel vertelde Laura wat er allemaal in de saus gaat en de hoe de saus gemaakt wordt en zo is mijn versie ontstaan van de lekkerste tomatensaus die er is.
Mijn tomatensaus gemaakt van pruimtomaatjes
Ingrediënten
STAP 1
- 5,5 kg mini pruimtomaatjes of kerstomaatjes
- 300 ml olijfolie
- 500 gr wortel in kleine blokjes gesneden
- 500 gr bleekselderij is een stronk in kleine blokjes gesneden
- 7 tenen liefst verse knoflook gekneusd en grof gehakt
- 25 gr zout
- 15 gr versgemalen zwarte peper
Nu gaat de saus door de passe vite passeerzeef om de velletjes en pitjes te verwijderen en de groenten fijn te malen. Daarna ga je verder met stap 2.
STAP 2
- 100 ml olijfolie
- 250 gr. witte ui fijngehakt
- 3 tenen liefst verse knoflook fijngehakt
- 30 gr basilicum blaadjes
Instructies
STAP 1
- Neem een grote ketel en verhit op middelhoog vuur de olijfolie met de tomaten, wortel, bleekselderij, ui, knoflook, peper en zout. Roer af en toe en wanneer de velletjes van de tomaten beginnen te springen druk je ze kapot. Dit gaat het makkelijkst met een pureestamper. Breng dan alles aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat het geheel anderhalf zachtjes doorkoken.
- Na anderhalf uur zachtjes doorkoken pureer je de saus met een passe vit (passeerzeef), zo verwijder je alle velletjes en pitjes en maal je de groenten fijn. Ik gebruik hiervoor de fijnste zeef van mijn passe vite.
Stap 2
- Verwarm nu in een grote ketel 100 ml olijfolie en stoof hierin de ui en de knoflook in 10 minuutjes zacht en gaar. Voeg dan de gezeefde tomaten/groenten toe en kook de saus in tot de gewenste dikte in ca. 30 – 60 minuten. Ik kook de saus niet te ver in, ik laat hem wat dunner. Op moment dat ik er pasta mee maak kook ik hem verder in en breng ik hem eventueel nog op smaak.
- Schenk de saus vervolgens in gesteriliseerde potten en weck ze. Zet de potte in een pan met heet water dat je aan de kook brengt, laat de potten hierin 15 minuten pruttelen.
-0 Reacties-