Oma’s pruimenplaatcake
Na oma’s overlijden vond ik tijdens het leegruimen van haar huis oude bakboekjes, daarin lag een briefje met oma’s handgeschreven recept van haar pruimenplaatcake. Dat moment zal ik nooit vergeten, dat gevoel van blijdschap en verdriet tegelijkertijd. Het is dit jaar 7 jaar geleden dat oma overleed en elk jaar in de pruimentijd maak ik oma’s plaatcake. Dit jaar kreeg ik van een collega zwetschgen dat is een Duitse bakpruim, dé pruim voor dit recept en oma die van origine Duitse is, bakte deze pruimenplaatcake altijd met Zwetschgen. Al 6 jaar is de cake niet helemaal zoals oma hem maakt, zou het dan dit jaar wel lukken met de Zwetschgen? De pruimenplaatcake lukte en hoe! Het is alsof oma hem gebakken heeft, ik heb hem inmiddels twee keer gemaakt en weet je wat nog leuker is? Niet alleen ik maakte hem, de cake is ook al gemaakt door Linse en Mirjam nog voor het recept op de blog staat, hoe tof is dat. Ik kreeg ook nog verbetertips zodat het recept nu alleen nog maar kan lukken ! Delen is geluk en …samen kwamen we tot het recept van oma’s pruimenplaatcake. Dankbaar ben ik dat ik oma’s recept mocht vinden in de boekjes en het recept via de blog kan vereeuwigen zodat het nooit verloren zal gaan.
Oma’s pruimenplaatcake
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor 1 plaatcake
- 1 kg pruimen
- 2 el suiker
Voor de kruimels
- 200 g bloem
- 200 g suiker
- 125 g koude boter
- 1/2 tl kaneel
Voor het beslag
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 1 el vanillesuiker
- 3 eieren
- 300 g bloem
- 100 g maizena, kun je ook vervangen door 100 gram bloem. Oma gebruikte ¼ deel maizena; dit maakt de cake ietsje luchtiger. Ik heb de cake gemaakt met en zonder maizena. Met maizena is hij inderdaad ietsje luchtiger maar met en zonder maizena is hij lekker, daarover was de hele familie het eens.
- 1 zakje bakpoeder = 15 gram.
Verder heb je nodig
- 1 bakvorm, ik gebruik een rechthoek van 23×32
- Bakpapier om de bakvorm mee te bekleden
- Mixer met gardehaken en deeghaken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Halveer en ontpit de pruimen, doe ze in een schaal en bestrooi ze met twee eetlepels suiker. Laat staat tot gebruik.
- Begin met het maken van de kruimels, doe bloem, suiker en kaneel in een kom en meng dit, snijd dan de boter in blokjes boven de kom en wentel ze met het mes door het bloem/suiker/kaneel mengsel voor je begint met kneden. Kneed nu met je handen tot je kruimels hebt. Doe dit niet te lang, door de warmte van je handen smelt de boter, kneed je te lang kneed dan krijg je een vast deeg en dat wil je niet. Zet het kruimeldeeg tot gebruik in de koelkast.
- Bloem, maizena en bakpoeder mengen en 3 x zeven
- Splits de eieren en klop de eiwitten stijf
- Boter, suiker, eetlepel vanillesuiker en eidooiers tot een beslag mixen met de mixer, ca. 1 min. gebruik de gardes. Vervolgens bloem/maizena/bakpoeder erbij dit mix je met de deeghaken er ontstaat een soort van kruimelig beslag . Als laatste mix je de eiwitten erdoorheen, dit doe je ook met de deeghaken, nu vormt zich een stevig en vast beslag.
- Doe het beslag in de bakvorm en verdeel het over de bodem, het wordt een laag van ca. 1 ½ cm dik in mijn bakvorm. Vervolgens verdeel je de pruimen over het beslag en als laatste gaan de kruimels eroverheen.
- Bak de cake nu gaar in de voorverwarmde oven in ca. 45-60 minuten .Ooh en laat me weten wat jij van oma’s pruimenplaatcake vindt; tag me of gebruik de #receptvanRenate zo kan ik je creatie zien, vind ik hartstikke leuk.
Notities
blokjes boter door de bloem wentelen Het kruimelig beslag voor je het mengt met het eiwit
-0 Reacties-