Pavlova en mijn 10 tips zodat ‘ie niet kan mislukken
Pavlova at ik voor het eerst in 1997 tijdens ons eerste familiebezoek in Australië. Het was liefde op het eerste gezicht en nog meer liefde bij de eerste hap. Tijdens onze laatste vakantie in Australië vierde ik bofkont mijn verjaardag en als je jarig bent mag je van Sharon bepalen wat je graag eet voor ontbijt. Mag jij 3x raden wat wij voor ontbijt hadden op mijn 48ste verjaardag. Juist! Pavlova en champagne. Sharon vond het minder maar hé wie gaat er in tegen de wens van de jarige, niemand toch?
Ja ja… ik hoor je ! Het recept, je wil het recept en dat deel ik met alle liefde en plezier. Maar voordat ik je het recept geef, krijg je van mij 10 tips, mijn leermomenten door de jaren heen waardoor mijn pavlova elke keer beter lukte en de jouwe vast ook.
Mijn 10 tips voor een pavlova feest
- Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn
- Gebruik een fijne suiker, die lost beter op
- Zorg dat de kom waarin je de eiwitten klopt goed schoon is (vetvrij) en let bij het splitsen van de eieren erop dat er geen eigeel in het eiwit terecht komt. Vet en eigeel zijn geen “vrienden” van meringue.
- Nadat ik de eerste keer suiker heb toegevoegd “test” ik of de eerder toegevoegde suiker tijdens het kloppen van het eiwit goed is “opgelost/opgenomen” Dat doe ik door wat meringue tussen mijn duim en wijsvinger te doen, dan wrijf ik met mijn vingers heen en weer, voel ik dan geen of bijna geen suikerkorrels dan is de suiker goed opgenomen en gaan de volgende eetlepels suiker erbij.
- Zet het bakpapier waarop je de pavlova bakt, in de hoeken vast door op elke hoek de bakplaat waarop het bakpapier ligt een theelepel meringue te doen en hierop druk je de hoek van het bakpapier vast. Kan het papier niet opwaaien tijdens het drogen van je pavlova waardoor hij niet overal gelijkmatig droogt (het maken van meringue noem je drogen niet bakken zou je het gek vinden dat ik het over drogen heb).
- Laat de pavlova in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier, zodat het vocht kan ontsnappen. Ik doe dat door een theedoek tussen de ovendeur te doen en zo creëer ik en kiertje van 2-3 cm. Ik maak de pavlova vaak de avond van tevoren, laat hem gedurende de nacht/avond afkoelen in de oven om hem de volgende dag vlak voor het serveren te versieren met slagroom en fruit.
Tijdens het afkoelen zal de pavlova scheuren en ietwat inzakken, geen paniek, dit hoort en maakt je pavlova juist mooi en prachtig en rustiek. - Het kan ook zijn dat er hier en daar bij de bodem gesmolten suiker zichtbaar is, niets aan de hand, je pavlova is goed gelukt hoor! Het is niet goed opgeloste suiker, heb ik ook weleens, de ene keer gaat dat beter dan de andere keer.
- Bij mijn eerste pavlova’s vond ik het vooral lastig hem goed van het bakpapier af te krijgen, achteraf was de suiker ook niet zo goed opgelost enzo…daar bedacht ik de volgende oplossingen voor.
Ik zet de pavlova op een taartschaal met het bakpapier aan de bovenkant, dus eigenlijk leg je hem omgekeerd op de taartschaal. Haal het bakpapier er voorzichtig vanaf en de onderkant is de bovenkant, of …. je knipt het bakpapier rondom weg en legt hem met het bakpapier eronder op je taartschaal, met aansnijden schuif je de taartschep tussen het papier en de bodem van je pavlova, niemand die er last van heeft. - Er breken altijd wel wat stukjes van de buitenkant af wanneer je de pavlova op een schaal zet, die stukjes steek ik hier en daar tussen het fruit in de slagroom en dat ziet nog leuk uit ook. Het liefst snoep ik die stukjes op want die zijn zooo lekker, moet ik mij echt inhouden hoor!
- Wil je een grotere pavlova maken dan is het recept heel eenvoudig aan te passen. Per eiwit gebruik je 50 gram suiker, wil je een pavlova maken voor 10-12 personen dan neem je 6 eiwitten en 300 g suiker, verder verander ik niets aan de hoeveelheden of droogtijd.
Deze tips zijn een verzameling van wat er niet helemaal goed ging in de afgelopen 23 jaar. Elke keer als iets niet helemaal gaat doe ik nieuwe ontdekkingen, waar ik van leer, in de keuken en over mezelf. En nu de keuken in, aan de slag! Geniet van elke stap en wanneer jij een ontdekking doet, deel hem met mij en ik zet jouw tip erbij.
Ooh en het recept van de pavlova is het recept dat ik destijds van Sharon kreeg daaraan heb ik nooit gesleuteld, alleen aan de uitvoering ervan, want een recept dat goed is daar moet je vanaf blijven en van genieten. Nu is het tijd om te beginnen aan jouw pavlova, deel je pavlova feest met mij, dat vind ik leuk, tag mij of gebruik de #receptvanRenate.
Pavlova
Ingrediënten
Voor de meringue
- 4 eiwitten
- 200 g fijne suiker
- 1 tl maïzena
- 1 tl azijn
Topping
- 250 ml slagroom
- 2 el suiker
- Fruit naar keuze denk aan aardbeien, frambozen, aalbessen, en passievrucht een pavlova met fruit daarbij mag passievrucht niet ontbreken, dat maakt de pavlova een pavlova als je het mij vraa
Instructies
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 120 graden
- Doe de eiwitten in een schone kom en mix kort op lage stand tot de eiwitten beginnen te schuimen, Verhoog de stand van je mixer en doe 3 el suiker bij het eiwit. Ik mix met mijn kitchenaid machine, een handmixer kan ook maar hou er rekening mee dat het mixen ongeveer 7 – 10 minuten duurt en hij warm kan worden. Doe de rest van de suiker er in delen bij, ik voeg 2 tot 3 eetlepels per keer toe. Als de suiker bijna is opgelost voeg je de volgende lepels suiker toe tot alle suiker op is, samen met de laatste lepels suiker voeg je de maïzena en azijn ook toe. Na 8-10 minuten mixen heb je een mooie glanzende meringue en kun je er stijve pieken van trekken of … de kom omgekeerd boven je hoofd houden zonder dat de meringue eruit valt.
- Leg bakpapier op een ovenplaat en zet de hoeken vast met wat meringue zodat je papier niet opwaait in de oven.
- Schep de meringue in het midden op het bakpapier en maak er met een spatel een mooie ronde vorm van.
- Zet de bakplaat met de meringue in het midden van de oven en droog/bak de meringue in ca. 1 ½ uur op 120 graden.
- Laat de meringue in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier, zodat het vocht kan ontsnappen. Ik doe dat door een theedoek tussen de ovendeur te doen en zo creëer ik en kiertje van 2-3 cm. Haal dan de pavlova voorzichtig van het bakpapier af en zet hem op een taartschaal en maak er een feestje van.
- Wanneer je pavlova is afgekoeld komt het leukste van alles, er een feest van maken. Klop de slagroom met de 2 el suiker lobbig of dikker wat jij wilt, jouw feestje. Schep de slagroom op de pavlova, versier royaal met vers fruit, snijd de passievruchten open en lepel die uit boven de pavlova, voor een mooi effect, en als laatste royaal bestrooien met poedersuiker
-6 Reacties-
Goed dat je voor valkuilen ommetjes hebt bedacht en deelt.
Beste Rob,
Dank je voor je reactie 🙂
Liefs,
Renate
Dank je wel ! Ik begrijp nu dat ik veel te lang heb geklopt.
Was mijn eerste taart dus volgende beter
Graag gedaan en al die tips had ik nooit kunnen geven zonder dat het misgaat. Iedere keer dat je bakt (of kookt) leer je weer iets en dat terwijl je ook nog geniet van zelfgebakken lekkers. Liefs, Renate
Van mijn pavlova werd gisteren enorm gesmuld. Hij was te gauw op!
Ik begrijp dat je ook te lang kunt kloppen wat gebeurt er dan? Stijf is toch stijf?
Lieve Conny,
Wat een heerlijk bericht dit. Hier word ik nou blij van. Je kunt inderdaad ook te lang kloppen en dan heb je ineens een soort van vlokkerige meringue. Wanneer het je overkomt (is mij ooit een keer overkomen) dan herken je dat meteen.
Liefs en wens jou en je familie een mooi, liefdevol en heerlijke 2023