Persillade
September 2018, we zijn in Antibes en het is tijd om te lunchen, we lopen langs een gezellig uitziende bistrot en vragen of er nog plek is. We hebben geluk er is nog één tafeltje vrij. We nemen de plats du jours, ik vis en Henk vlees. Ik krijg een bord met groenten, aardappel, vis en iets groens apart geserveerd in een potje. Ik proef en wat is dit lekker zeg, een smaakmaker die mijn maaltijd compleet maakt. Natuurlijk heb ik gevraagd wat het was en wat erin gaat, hier het recept van de Antibes persillade
Persillade
Een onmisbare smaakmaker in mijn keuken.
Porties: 1
Ingrediënten
- 15 g peterselie, de blaadjes en dunne steeltjes
- 1 teen knoflook
- 40 ml olijfolie
- 1 tl witte wijnazijn
- snufje Maldon zout
Instructies
- Hak de peterselie fijn.
- Maak de teen knoflook schoon, snijd hem doormidden, haal de kern eruit en hak fijn.
- Doe nu alle ingrediënten in een maatbeker en pureer met de staafmixer tot een geheel en je persillade is klaar.
- Bewaar de persllade in de koelkast in een goed afsluitbare glazen pot, zo kun je de persillade met gemak enkele weken bewaren. De olijfolie stolt wanneer hij in de koelkast staat maar wordt weer vloeibaar zodra hij op kamertemperatuur komt .
Notities
Gebruik in plaats van witte wijnazijn eens citroensap en/of rasp of gebruik in plaats van zout ansjovis dan is ie weer heel anders van smaak.
Hoe gebruik je het
Het is een veelzijdige smaakmaker, zoals bij deze bloemkoolsoep met paddenstoelen of meng de persillade met mayonaise en gebruik dit als dressing voor bijvoorbeeld een steak sandwich. De persillade is lekker bij vis zoals ik hem voor het eerst at in Antibes, speel ermee en laat me weten waarmee jij hem combineert.
-4 Reacties-
Wat een heerlijke smaakmaker! Geen witte wijnazijn in huis dus citroensap gebruikt, heerlijk in de groentesoep van tante Lenie!
Wat leuk om te lezen en dat ga ik nu dus ook een doen azijn vervangen door citroen en ervan smullen bij tante Lenie’s soep. Dank je voor je tips 💖
Klinkt heerlijk!
Wij hebben altijd (droge) persillade in huis om in de dressing te doen of om kruidenboter van te maken.
Deze variant kende ik nog niet!
Ik kende persillade helemaal niet tot ik het geserveerd kreeg op een terras in Frankrijk en vond het zo lekker dat ik gevraagd heb wat het was en hoe je het maakt. Ik wist weer niet dat je dit in droge vorm bestaat. Wat leuk om te horen! Ben benieuwd wat je ervan vindt als je hem zelf maakt. Liefs, Renate