Pittige satésaus van oma Fransje voor bij de saté
Dit is één van de sauzen die oma Fransje maakte en serveerde bij saté lemak. Oma Fransje was een Indische oma die tegenover ons woonde en waar ik regelmatig (lees heel vaak) in de keuken te vinden was. Ik vond het zo interessant al die kruiden en ingrediënten die ik niet kende en dan ook nog allemaal met van die mooie mysterieuze namen. En ooh wat geurde het toch altijd lekker in de keuken van oma Fransje wanneer ze de ingrediënten maalde in dat gekke stenen ding (de cobek / ulekan) een vijzel die veel in Indonesië gebruikt wordt. Genoeg gemijmerd want zoals zo vaak dwaal ik weer eens af. Hieronder het recept van oma Fransjes satésaus zoals ik het in mijn gedachten heb.
Pittige satésaus van oma Fransje voor bij de saté
Ingrediënten
- 1 kleine ui gehalveerd en in ringen gesneden
- 1 teen knoflook fijn gesneden
- 1 stengel citroengras (sereh) gekneusd of in stukken gehakt
- 3 rawit’s fijngesneden met pitjes of gewone rode pepers als je niet van heet/pittig houdt
- 1 stuk gember (djawe) van 3 cm, geraspt
- 4-5 middelgrote tomaten in blokjes gesneden
- 5 el ketjap medja
- 2 el ketjap manis
- 1 tl citroensap of azijn
- 1 el zonnebloemolie
- 1 gesteriliseerde glazen pot met een inhoud van 200 ml
Instructies
- Verwarm de olie in een pannetje op halfhoog vuur, bak de ui en knoflook glazig en voeg dan citroengras, rawit, gember en de tomaten toe. Bak alles op middelhoog vuur al omscheppend ca. 2-3 minuten en voeg dan de ketjap medja en ketjap manis toe en citroensap toe. Laat het gehaal nu 10 minuutjes pruttelen haal dan de citroengras stengel eruit en zet de staafmixer erin. Nee die had oma Fransje vroeger niet maar ikke wel en zo heb ik een lekker dikke ketjap saus, ik hou ervan. Hoe oma Fransje het dan deed? Oma Fransje zeefde de saus en haar saus was een mooie glanzende donkere fluweelzachte saus.
- Steriliseer het potje terwijl de ketjapsaus staat te pruttelen dan heb je de minste kans op bacteriën die toch altijd in de lucht zitten en het potje is nog warm wanneer je het gaat vullen. Vul nooit een koud potje met warme saus dan heb je kans dat het glas breekt. Breng water aan de kook en leg het potje hier zo’n 5 minuten in. Haal het met een tang uit het hete water en zet het op een schone theedoek tot gebruik.
-0 Reacties-