Rabarber Soufflé
Zodra ik de eerste rabarber compote heb gemaakt dan is het tijd voor deze soufflé. Onwijs lekker, makkelijk en wanneer je hem op tafel zet heb je meteen een feestelijk gevoel.
Rabarber Soufflé
Dit is niet alleen een ontzettend lekker en makkelijk te maken dessert, het is ook nog eens feestelijk en als bonus calorie-arm, nou wat wil je nog meer?
Porties: 2
Ingrediënten
- 1 eiwit
- 15 g poedersuiker
- 2 el rabarber compote
- Verder heb je nodig:
- 2 soufflé bakjes, mijn bakjes hebben een inhoud van 100 ml
- Klontje boter voor het invetten van de bakjes
- 1 el fijne kristalsuiker
Instructies
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden, kun je dat niet vergeten.
- Begin met het invetten en suikeren van de soufflés bakjes, dan heb je die alvast klaarstaan. Breng een dun laagje boter aan door met een kwast de boter in de richting, die ook je soufflé straks gaat rijzen aanbrengen, in verticale richting dus. Zet de beboterde bakjes even in koelkast en breng dan een tweede laagje boter aan die je meteen voorziet van een laagje suiker. Strooi een eetlepel suiker in het bakje en draai het bakje rond tot de boter bedekt is met een laagje suiker. Schud de suiker in het tweede bakje en herhaal dit nogmaals. Ik zet de bakjes nu in de koelkast tot ik ze ga vullen met het eiwit/rabarber mengsel.
- Klop het eiwit met de poedersuiker in een vetvrije kom stijf.
- Spatel de rabarber compote door het eiwit, niet gaan roeren maar spatelen, het mengsel moet luchtig blijven. Keer of 6 /7 spatelen tot de rabarber compote mooi gemengd is met het eiwit. Is de rabarber compote mooi roze, dan kleurt het eiwit hier en daar roze, stukjes rabarber mag je zien zitten, geeft een leuk effect.
- Vul de soufflé bakjes met het eiwit/rabarber mengsel, en strijk ze mooi glad af met een mes. Ga met de duim en wijsvinger langs de rand (zie foto beneden) die je zo vrijmaakt, hierdoor rijst de soufflé mooi recht omhoog.
- Zet de soufflés ca. 8 – 10 minuten in de voorverwarmde oven. Ik hou ze vanaf een minuut of 8 in de gaten, je ziet het vanzelf wanneer ze goed zijn, dan zijn ze mooi boven het kommetje uit gerezen (zie foto boven).
- Soufflés meteen opdienen, zodra ze uit de oven komen beginnen ze te zakken. Dus zorg ervoor dat de poedersuiker klaarstaat en iets waar je de warme soufflé bakjes op kunt serveren. Zo heb je ze snel aan tafel om ervan te smullen,maar vooral ook voor dat feestelijke wow effect. Het oog wil ook wat toch?
- Je kunt de soufflés ook een paar uur van tevoren maken en ze in de koelkast zetten tot ze de oven ingaan. Doe ik eigenlijk altijd, hoef ik tijdens het eten niet zo lang in de keuken te staan.
Notities
Je kunt deze soufflés met elk soort compote of jam maken. Zo heb je altijd een makkelijk, feestelijk toetje op tafel staan ook op dat onverwachte moment. Een ei, jam en poedersuiker heb je altijd in huis toch?


soufflés zijn nu klaar voor de oven of je kunt ze in de koelkast zetten tot ze de oven ingaan.
-0 Reacties-