Rabarbercake
Deze cake met rabarber is een succes altijd weer. Zodra de rabarbertijd aanbreekt begint het. Dan word ik van alle kanten gehint dat er weer rabarber is of… en dat vind ik echt zo leuk; op zondagochtend de voordeur openmaken en wat ligt daar voor mijn deur! Juist een bos rabarber. Een niet zo stille, maar ooh zo’n leuke hint van een collega. Ik heb er zo om moeten lachen, nu nog steeds.
Rabarbercake
Deze cake is een succesnummer altijd weer, altijd en overal.
Ingrediënten
- 250 g roomboter op kamertemperatuur.
- 250 g suiker
- 1 el vanillesuiker
- ½ tl zout
- 4 eieren
- 100 ml karnemelk
- 250 g bloem
- 15 g bakpoeder
- 350 g rabarber
- 2 el suiker, om over het beslag te strooien voor het de oven ingaat
- Cakeblik rond doorsnee ca. 30 cm of rechthoekig ca. 33×23 cm
Instructies
- Om te beginnen meng en zeef je bloem en bakpoeder 3 keer, dat is “het geheim” voor een luchtige cake en dat is niet mijn geheim, nee, dat komt van Hidde de Brabander
- Maak de rabarber schoon, snijd de stengels in de lengte door en daarna in stukken zodat ze in je cakevorm passen.
- Beboter en bloem de bakvorm en verwarm de oven voor op 150 graden.
- Mix de boter, suiker, vanille suiker en ½ theelepel zout in ca. 5 minuten romig. Voeg dan één voor één de eieren toe, mix tot het toegevoegde ei volledig is opgenomen en voeg dan pas een volgend ei toe. Als laatste gaat de karnemelk erbij, mix dit nog even kort (ca. 1 minuut) door. Het beslag wordt nu een soort van korrelig, het lijkt nu alsof het beslag geschift is maar dat hoort zo (zie foto beneden).
- Spatel het bloem/bakpoeder mengsel door het beslag tot het volledig is opgenomen.
- Verdeel het beslag over je vorm en leg de rabarber stukken erbovenop, strooi er de 2 eetlepels suiker overheen en hij kan de oven in .
- Bak de cake in het midden van de oven op 150 graden in ca. 50-55 minuten gaar. Elke oven bakt anders en elke bakvorm is anders, test altijd of de cake gaar is door met een satéprikker in de cake te prikken. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten dan is je cake gaar.
- Laat de cake in de vorm zeker 10 minuten afkoelen voor je hem eruit haalt. Zet hem dan op een rooster om verder af te koelen. Voor je ervan gaat smullen strooi je er poedersuiker overheen, dat maakt het rabarbercakefeest compleet.




-13 Reacties-
Ik vond dit echt zó’ n ontzettend lekkere cake! En de eerste rabarber uit mijn moestuin is al oogstjaar dus ik ga hier ook snel mijn collega’s mee verblijden 😉
Zal er ook nog naar linken vanaf mijn blog met een ander rabarbercake recept. Die is volgens mij met yoghurt en rozenwater.
Jouw collega´s zijn bofkonten zeg en met rabarber uit eigen tuin is hij nog lekkerder! #ikbenjaloers.
Nu al een aantal keer gemaakt! Wat een heerlijke cake. Zoet, zuur, beetje nat en luchtig. Dit blijft een seizoenstoppertje 🌟
Ik lees dit en krijg er meteen zin in. 3 x raden wat ik nu ga doen ? Precies ! Rabarbercake maken.
Deze klinkt wel heel lijker. Straks even kijken of ik al rabarber kan kopen.
Zo lekker als hij klinkt is ie ook 🙂
Jimmie! Gaan we proberen. Ik kan je recept van de rabarber compote voor in de yoghurt niet vinden.
Waar staat die?
Bij basisrecepten, type bij zoekbegrip rabarber in en je krijgt alle recepten te zien met rabarber. Groetjes, Renate
Ga ik zeker proberen heb nog rabarber in de koelkast staan die ik al in stukjes heb gesneden .wilde het eigenlijk koken ..maar nu ik dit recept zie.kan ik ze ook hier voor gebruiken .kun je de suiker ook
Verminderen of wordt hij dan te zuur?Het is toch gewone kristalsuiker die je gebruikt hebt of basterdsuiker? Bedankt voor het recept Renate
Beste Alda,
Minder suiker kan altijd daardoor zal de smaak van de cake veranderen hoe zuur of zoet hangt ook af van de rabarber en ook de structuur van de cake zal anders zijn wanneer je minder suiker gebruikt. Harstikke leuk om te lezen dat je zelf gaat experimenteren in de keuken. Veel plezier. Liefs Renate 🎂💖
ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij de koffie of bij groot bezoek te geven
Wat leuk om te horen dat jij er samen met bezoek van hebt genoten 🙂
Ik kende persillade helemaal niet tot ik het geserveerd kreeg op een terras in Frankrijk en vond het zo lekker dat ik gevraagd heb wat het was en hoe je het maakt. Ik wist weer niet dat je dit in droge vorm bestaat. Wat leuk om te horen! Ben benieuwd wat je ervan vindt als je hem zelf maakt. Liefs, Renate