Risotto met paddenstoelen en persillade
Tijdens een boswandeling in de herfst ligt tussen de roodbruine bladeren een mossige boomstam begroeid met paddenstoelen, in gedachten ontstond dit gerecht. Bij het maken en eten van dit gerecht denk ik altijd weer terug aan dat moment, en sta ik weer heel even in het bos te kijken naar dat mooie herfstige tafereel.
Risotto met paddenstoelen en persillade
Dit is een heerlijke vegetarische maaltijd en geloof mij als ik je zeg; je mist het vlees niet.
Porties: 2
Ingrediënten
Voor de risotto
- 750 ml groentebouillon met paddestoelen
- 1/2 el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 120 g Nano Vialone Veronese of een andere risotto rijst
- 1 el tomatenpuree
- 15 g geraspte Parmezaanse kaas
- 10 g koude roomboter
Voor de paddenstoelen
- 1 el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 500 g gemengde paddenstoelen
- 2 tenen knoflook schilletje eraf en kneuzen
- 1 takje takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
Serveertip
- 1 el persillade
Instructies
- Neem een pan met dikke bodem doe hier een scheutje olie in en bak de ui in ca. 2 minuten glazig. Vervolgens kan de rijst erbij, roer de rijst goed door zodat de korrels rondom bedekt zijn met een laagje olie en rooster ze kort, vervolgens gaat de tomatenpuree erbij, bak deze al roerend mee totdat alle korrels bedekt zijn met de tomatenpuree. Voeg nu ineens 6 soeplepels (dat is ca. 600 ml) van de inmiddels warme bouillon toe en laat alles ca. 15 minuten koken op een laag vuur zonder ook maar één keer te roeren. De eerste 5 minuten gaat de deksel op de pan daarna gaar je de risotto verder in een open pan. Schud de rijst af en toe door de pan heen en weer te bewegen over het vuur. Voeg tegen het einde van de kooktijd nog een kleine hoeveelheid van de warme bouillon toe als de rijst te droog wordt. Na 15-20 minuten is je risotto beetgaar. Draai dan het vuur onder de pan uit en roer de koude boter en Parmezaanse kaas door de risotto. Nu gaat de deksel op de pan en laat je de risotto nog ca. 2-3 minuten rusten voor je hem serveert.
- Je kunt voor het serveren nog wat bouillon aan de risotto toevoegen zou je dat nodig vinden. Ik hou van een “natte” risotto maar dat is een kwestie van smaak, maak de risotto zoals jij dat lekker vindt.
- Terwijl de risotto opstaat bak je de paddenstoelen; verwarm de olie in een koekenpan en bak de ui glazig, samen met de knoflook, rozemarijn en tijm, doe vervolgens de paddenstoelen erbij en bak ze zoals jij ze graag hebt. Voor het serveren haal je de tenen knoflook, rozemarijn en tijm uit de pan.
- Serveer de risotto met de gebakken paddenstoelen en een eetlepel persillade
-0 Reacties-