Sambal goreng tempeh met spruiten
Dit at ik vroeger zo vaak en toch had ik het nog nooit zelf klaargemaakt tot vorige week. Tijdens een Indonesische kookworkshop maakten we sambal goreng tempeh en meteen zoveel herinneringen al tijdens het maken. Het was zo lekker dat ik de dag erna naar de toko ben gegaan tempeh kocht en met spruiten in het seizoen én in de koelkast maakte de ik sambal goreng tempeh mét spruiten. Heb je geen spruiten in huis of ben je niet gek op spruiten, dan maak je sambal goreng tempeh zonder spruiten, net zo lekker.
Sambal goreng tempeh met spruiten
Een lekker bijgerecht boordevol groenten dat ook nog eens zo klaar is.
Porties: 2
Ingrediënten
- 500 g spruiten schoongemaakt en gehalveerd
- Olijfolie
- 200 g tempeh in reepjes gesneden
- 3 el zonnebloemolie
- 1 rode peper in dunne ringen gesneden
- ½ el sambal
- 1 el tamarinde pasta
- 1 ui fijn gesneden
- 30 g palmsuiker
- 2 limoenblaadjes
- 2 el ketjap
- 2 el water
Voor de boemboe
- 2 tenen knoflook
- 1 stukje laos ca. 5 cm
- 1 stukje trassie ca. 5 gram
- 1 bouillonblokje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de spruiten in een ovenschaal besprenkel met olijfolie, meng alles en zet de schaal 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Terwijl de spruiten in de oven staan maak je de boemboe. Begin met het schoonmaken en fijnsnijden van de knoflook en laos. Doe dan knoflook, trassie, laos en het bouillon blokje in de vijzel en maak een pasta.
- Verwarm de zonnebloemolie in de wok, is de olie warm dan bak je de tempeh in 2 porties krokant en goudbruin. Schep de tempeh met een schuimspaan regelmatig om. Schep de gebakken tempeh in een kom en zet apart tot gebruik. Ik zeg wel bakken maar eigenlijk frituur je de tempeh in de olie.
- Bak nu in de olie van de tempeh de boemboe en de rode peper ca. 3 minuten, voeg dan de sambal, tamarindepasta, ui, palmsuiker, suiker, water, ketjap en limoenblaadjes toe en fruit dit 2 tot 3 minuten zet nu het vuur uit en laat staan tot gebruik.
- Haal de spruiten uit de oven en doe deze samen met de tempeh door de gemaakte saus, wok alles nog 2 minuten en serveer met rijst, kroepoek, zoetzure komkommer of courgette in het zuur.
-0 Reacties-