Shakshuka
Dit gerecht maakte ik vorig jaar voor het eerst. Toen Desiree het voorbij zag komen in mijn stories kreeg ik meteen, maar dan ook meteen een reactie van haar. Hoe maak je dat? Wat ziet dat er lekker uit! Ik beloofde haar dat ik dit recept als een van de eerste op de blog zou delen. Sorry Deesje dat ik dat nu pas doe en mijn dank is groot voor je engelen geduld. Deze Shakshuka maakt dat meer goed want hij is véél en véé lekkerder dan de allereerste versie. Toen wist ik nog niet hoe lekker geroosterde aubergine was en de geroosterde aubergine maakt dat deze Shakshuka nog lekkerder is dan ie al was!
Shakshuka
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 600 g kerstomaatjes in vieren gesneden
- 1 teen knoflook geperst
- 1 kleine ui gesnipperd
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 1 geroosterde aubergine
- 2 geroosterde paprika’s
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl korianderpoeder
- snufje komijnpoeder
- zout en peper naar smaak
- 2 eieren
- handje spinazie
- 80 g feta
- 4 sneden brood geroosterd
- olijfolie
Instructies
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
- Het roosteren van de aubergine en paprika kun je enkele dagen vooraf doen zou je dat willen. Begin met het roosteren van de aubergine en paprika’s. Prik met een mes de aubergine rondom in. Rooster de aubergine boven het vuur van je grootste gaspit tot hij rondom zwartgeblakerd en zacht is, wikkel hem in aluminium folie en laat afkoelen. Je kunt hem in de folie enkele dagen in de koelkast bewaren.
- Rooster daarna de paprika’s tot ook deze rondom zwartgeblakerd zijn. Doe de paprika’s in een kom die je luchtdicht afsluit en laat ze afkoelen. Wanneer de paprika’s afgekoeld zijn haal je het velletje er gemakkelijk af, haal de zaadjes eruit en je geroosterde paprika´s zijn klaar voor gebruik. Je kunt ze in een luchtdicht afgesloten pot enkele dagen in de koelkast bewaren.
- Neem de aubergine en lepel het zachte vruchtvlees eruit, snijd het vruchtvlees daarna fijn. De geroosterde paprika’s snijd je in reepjes.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en stoof hierin ca. 5 min. de tomaatjes, ui en knoflook en de kruiden (paprikapoeder, korianderpoeder en komijnpoeder) op een laag vuur. Doe vervolgens de courgette, aubergine en paprika erbij en laat alles onder af en toe roeren op een laag vuurtje een ½ uurtje stoven.
- Ik verdeel de shakshuka over 2 ovenschaaltjes en breek in elke schaal 1 ei, verkruimel de feta erover en zet de schaaltjes ca. 10 minuutjes in de oven tot de eieren gaar zijn.
- Terwijl de shakshuka in de oven staat bestrijk ik het brood in met olijfolie en rooster het. Als de eieren gaar zijn haal ik de shakshuka uit de oven, verdeel er de spinazie over en serveer met geroosterd brood.
Geen gaspitten om je paprika’s en aubergine op te roosteren, klik dan hier voor het roosteren in de oven, op de grill of bbq.
Met de geroosterde paprika’s en aubergine’s kun je de lekkerste gerechten maken, zoals de aubergine salade van Elmas (recept komt snel op de blog) of mijn gegrilde portobello met geroosterde paprika.
-0 Reacties-