Teriyaki saus
Hieronder vind je de 2 varianten teriyaki saus die ik zo goed als altijd standaard in de koelkast heb staan. De zoetere variant gebruik ik voor het maken van kip teriyaki en zalm teriyaki, de zoutere variant om bijvoorbeeld udon noodles of rijst mee op smaak te brengen en ze zijn allebei lekker als dipsaus. Je ziet je kunt alle kanten op met deze twee smaakmakers .
Teriyaki saus
Simpel, snel en makkelijk te maken, te gebruiken als dipsaus, om een wokgerecht op smaakt te brengen en natuurlijk voor kip teriyaki.
Porties: 1 potje
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor de zoutere variant
- 75 ml mirin rijstwijn
- 75 ml sojasaus
- 2 el suiker
Wat heb je nodig voor de zoetere variant
- 50 ml mirin rijstwijn
- 50 ml sojasaus
- 50 g suiker
- 1 el sake
Instructies
- Breng de mirin rijstwijn in een pannetje aan de kook vervolgens kan de sojasaus en suiker erbij, het geheel aan de kook brengen en ca. 3 tot 5 minuten laten inkoken afhankelijk van hoe dik jij je saus hebben wilt. Voor de zoete variant doe je er in de laatste minuut de eetlepel sake bij. De saus wordt dikker wanneer deze helemaal is afgekoeld en hoe langer je de saus laat inkoken des te dikker hij wordt. Met deze hoeveelheid saus kun je meerdere keren koken. De saus is een afgesloten pot in de koelkast weken te bewaren.
Notities
Wanneer je de saus gaat gebruiken om bijvoorbeeld je rijst op smaak te brengen dan laat ik hem wat dunner, zodat hij makkelijk door de rijst te mengen is. Voor kip teriyaki maak ik een dikkere saus dan krijg je een mooie dikke glanzende laag saus op de kip.
-0 Reacties-