Tomaten chili jam
Laat je niet voor de gek houden door het woordje jam, na het zoete van de ui en tomaat komt het pittige door van de chili ’s, dat lekker blijft hangen.
Waarschuwing: deze jam is verslavend lekker.
Tomaten chili jam
Dit is een verslavend lekkere jam, pittig en zoet.
Porties: 1 pot
Ingrediënten
- 1 ui fijngesneden
- 1 rode puntpaprika fijngesneden
- 60 ml olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 stuk gember van ca. 5 cm geraspt
- 2 tl Maldon zout
- 8 tomaten
- 100 g suiker
- 75 g bruine suiker
- 1 citroen uitgeperst
- 4 rawit chili pepers fijngesneden
- 1 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
Instructies
- Neem de tenen knoflook, verwijder de schil, halveer ze en haal de kern eruit, deze geeft een bittere smaak af (ik verwijder de kern altijd) en hak de knoflook fijn.
- Neem de tomaten en ontvel ze. Zet een kom met koud water klaar en zet een pan met water op en breng deze aan de kook. Verwijder de kroontjes en snijd de tomaat aan andere kant (waar geen kroontje zit) kruiselings in. Dompel de tomaat ca. 10 seconden onder in het kokende water en laat hem schrikken in koud water. Je haalt de schil er nu makkelijk vanaf. Heb je de tomaten ontvelt snijd ze dan ik kwarten en verwijder de zaadlijsten en snij de tomaat in kleine blokjes.
- Zet een steelpannetje op middelhoog vuur doe hier de olijfolie, ui, paprika, knoflook, gember en zout in en stoof dit 15-20 minuten zacht. Dan gaan de overige ingrediënten erbij en laat je alles op laag vuur en niet vergeten regelmatig te roeren inkoken tot jam dikte, dit duurt ongeveer 1 ½ tot 2 uur.
- Haal het pannetje van het vuur, verwijder het kaneelstokje en de kruidnagel en schud de jam in een gesteriliseerde pot.
- De chilijam is in de koelkast enkele maanden houdbaar.
Notities
Steriliseer de weckpot of jampot voor gebruik, ik doe dit altijd zo kort mogelijk voor het vullen, minste kans op bacteriën die toch altijd in de lucht zitten. Breng water aan de kook en leg de pot hier zo’n 10 minuten in. Haal hem met een tang uit het hete water en zet ondersteboven op een schone theedoek tot gebruik.
-0 Reacties-