Limburgs “zuurvlees” gemaakt met jackfruit
Sinds kort staat Henk weer één dag in de week in de keuken. Verzorgt hij het avondeten en ik mag niet, ik herhaal niet de keuken in, tenzij het gevraagd wordt. Deed Henk me vorig jaar versteld staan van zijn kookkunsten toen we met deze uitdaging (voor mij niet voor hem) zijn begonnen, Deze keer heeft hij mij omvergeblazen, wow, wow wow !
Dit gerecht, ik ben er weken nadat ik het gegeten heb nog steeds van onder de indruk, maar dan ook totaal. Ik zelf zou nooit koken met jackfruit, gewoon omdat ik het vervangen van vlees niet nodig vind. Maar nu snap ik het wel hoor! Dankzij dit gerecht van Henk snap ik het helemaal.
Ben je vegetariër of veganist en heb je zin in Limburgs zuurvlees dan heb ik goed nieuws voor je. Henk heeft het voor elkaar gekregen, dit ziet niet alleen uit als zuurvlees, het heeft ook nog eens de structuur van zuurvlees en smaakt als zuurvlees zonder dat er vlees aan te pas komt. Wie had dat gedacht dat de man, die ik jaren geleden met moeite ervan kon overtuigen om één dag per week geen vlees te eten mij dit voorzet.
Limburgs “zuurvlees” gemaakt met jackfruit
Ingrediënten
- 2 middelgrote uien fijngesnipperd
- 1 kleine winterwortel fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij fijngesneden
- 100 ml balsamicoazijn
- 500 ml groentebouillon met paddestoelen
- 2 laurier bladeren
- 7 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 4 el appelstroop (Canisius uit Schinnen)
- 2 plakken ontbijtkoek
- 2 el olijfolie
- zout en peper
- 1 blik pulled green jackfruit van Twin Elephants 540 g – uitlekgewicht 280 g
Instructies
- Begin met het afspoelen van het jackfruit, doe in een vergiet, spoel goed af en dep droog. Je kunt in plaats van een blik pulled jackfruit ook een blik kopen met stukken jackfruit, ook deze spoel je af en dep je droog, zouden er nog harde (kern)stukken aanzitten dan verwijder je die, zie het als de ”pezen” van een stuk vlees, die wil je niet in je stoofgerecht hebben.
- Bind de kruiden bij elkaar met een touwtje dan haal je ze straks als het "zuurvlees" klaar is met gemak uit de pan.
- Zet een stoofpan op middelhoog vuur en verwarm de olie. Stoof de ui,
wortel en bleekselderij zacht in ca. 5-10 minuten. Doe dan het jackfruit erbij en bak dit even kort mee, schenk nu de balsamicoazijn erbij en laat dit op middelhoog vuur in ca. 5 minuten tot de helft inkoken. - Wanneer de azijn tot de helft is ingekookt gaat de bouillon erbij samen met de laurier, tijm en rozemarijn, dit breng je aan de kook, draai dan vuur laag en leg het deksel schuin op de pan en laat sudderen tot het ca. voor de helft is ingekookt, dit duurt zo'n. 45 minuten.
- Verwijder nu de kruiden en voeg de appelstroop toe, als deze is opgelost verkruimel je de plakken peperkoek boven de pan en roer je deze door de saus, die hierdoor gaat binden, de peperkoek “lost” helemaal op. Heb je pulled jackfruit gebruikt dan is je zuurvlees nu klaar en heb je stukken jackfruit gebruikt dan kun je deze, zouden ze nog niet uit elkaar gevallen zijn, met een vork lostrekken, net zoals je dat doet met stukken vlees. Je kunt het nu eventueel op smaak brengen met peper en zout zou je dat nodig vinden.
- Henk serveerde het “zuurvlees” met zoete aardappel friet uit de oven en natuurlijk mayonaise.
-4 Reacties-
Renate deze recept is ook verassend lekker!!! eerste dag gegeten met zoete aardapelfriet, de tweede dag met puree. Heb amsterdame uitjes bij gedaan , liefst zilveruitjes erin gewild! Vriendlief vond het apart en na 2e maal eten voor herhalling vaatbaar 😀 Thanks voor het delen!
Zo leuk té horen en met Amsterdamse uien, dat doe ik de volgende keer, lekkerrrrr !
Heerlijk! Ik heb wel de balsamico azijn vervangen door kriekbier.
Wat een leuke variatie ! Die gaan wij zeker ook maken benieuwd naar de smaak met het kriekbier ! Dank je voor deze inspiratie 🙂 !
Liefs
Renate 💖