Zachte Amaretti (Italiaanse amandel koekjes)
Dit koekje is zo ontzettend lekker en één van de vele lekkernijen waar ik elk jaar tijdens onze vakantie in Italië van geniet en waar ook altijd een zakje van mee naar huis gaat. Maar niet dit jaar, dit jaar is alles anders en dit jaar slaan wij, met pijn in ons hart, vakantie in Italië over. Gelukkig is er de blog van Pauline en Pasqualino waarop heel veel lekkere typische Italiaanse recepten te vinden zijn zoals het recept van dit zachte Amaretti koekje. Neem zeker een kijkje op de blog Danoi van Pauline en Pasqualino waar ze behalve recepten ook op een heel leuke manier het verhaal vertellen bij het gerecht en dat is elke keer weer verrassend, leuk en informatief.
Ik maakte dit koekje enkele weken geleden voor het eerst, op een donderdag om mama en papa te verwennen en zo ons eerste diner samen sinds maart dit jaar feestelijk af te sluiten. Met succes kan ik jullie vertellen. Ik serveerde de amaretti bij een kopje espresso en we hadden alle vier dezelfde reactie, ogen dicht en je bent in Italië. Mama en papa vonden de koekjes zo lekker dat de koekjes die over bleven met mama en papa mee naar huis gingen. Sinds die donderdag heb ik de koekjes al vele malen gemaakt en telkens krijg ik ontzettend veel enthousiaste reacties en regelmatig de vraag waar het recept te vinden is op de blog. Vanaf vandaag hoef ik niet meer de link door te sturen naar het recept dat op de blog van Pauline en Pasqualino staat, nee ik mag het recept van de amaretti koekjes hier met jullie delen op mijn blog en dat vind ik hartstikke tof! Grazie mille Pauline en Pasqualino.
Zachte Amaretti (Italiaanse amandel koekjes)
Ingrediënten
- 150 g amandelpoeder (of amandelen die je zelf fijnmaalt)
- 75 g fijne kristalsuiker
- 1 eiwit van een middelgroot ei
- 1/2 tl vanille extract
- geraspte schil van een biologische citroen
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Doe alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, in een kom en kneed het tot een gladde bal.
- Leg bakpapier op een bakplaat en rol balletjes van elk 15 gram tot het deeg op is.
- Neem een plat bord en strooi hier een laagje poedersuiker op, rol de balletjes door de poedersuiker zodat ze rondom bedenkt zijn met een laagje poedersuiker leg terug op het bakpapier en als ze allemaal gerold zijn kun je ze vormen. Door een “kneepje” met duim en wijsvinger te maken krijgen ze hun typische vorm. Je kunt zo ook extra feestelijk maken, druk dan je met je duim in het midden van het balletje zodat het bolletje iets platter wordt, vervolgens druk je hierin een maraschino kers, een hele amandel, een halve gedroogde abrikoos, pistachenootjes of wat jij lekker vindt, laat je fantasie de vrije loop.
- Bak de koekjes in het midden van de oven in 12 -15 minuten gaar. Ze zijn in het begin nog heel zacht maar worden iets harder naarmate ze afkoelen. Ooh en de koekjes kleuren haast niet. Wanneer je ze uit de oven haalt is er hier en daar een koekje dat nét een beetje begint te kleuren, maar echt dat is minimaal. Gevoelsmatig denk je dat ze langer moeten omdat ze zo goed als niet kleuren maar doe mij een lol en luister niet naar je gevoel maar naar Pauline en laat ze niet langer dan 15 minuten in de oven staan, dan worden ze namelijk keihard. Vanaf 12 minuutjes blijf ik net als Pauline, bij de oven staan en hou ik in de gaten hoe het gaat.Wanneer ze uit de oven komen komt het lastigste ………….wachten tot ze zijn afgekoeld.


-0 Reacties-