De Eyserhalte “mijn snoepwinkel”
De Eyserhalte ligt in het mooie Limburgse heuvelland en elke keer weer wanneer ik ernaartoe rijd is de rit net zo’n feest als het doen van de boodschappen. Zodra ik binnenkom voel ik mij als een kind in een snoepwinkel. Hier kun je niet alleen lekkers kopen, ze kunnen je er ook nog eens alles over vertellen. Als kers op de taart kun je in de winkel of op het buitenterras genieten van lekkers met uitzicht op het prachtige heuvelland. Dat lekkers kan een kop koffie met een stuk Limburgse vlaai zijn of één van de lunchgerechten die vers bereidt worden door de chef in de keuken van de Eyserhalte ooh en uiteraard ontbreekt een goed glas wijn niet. Dit is een waar paradijs voor iedereen die van koken, lekker eten en mooie verse producten houdt.
Ik ben al heel wat jaartjes kind aan huis en toch zal ik nooit die eerste keer dat ik de winkel binnenstapte vergeten. Totaal verrast was ik, dit had ik niet verwacht, naast het “standaard” assortiment van groenten en fruit zag ik citroenen uit Amalfi, bergamot en salsola; die laatste twee waren nieuw voor mij, ik zag iets en wist niet wat het was. Ik mocht voelen, ruiken en proeven, ik herinner mij als de dag van gisteren de frisse en toch ziltige smaak van de salsola, zoiets had ik nog nooit geproefd. Daarna was de bergamot aan de beurt; er werd aan de schil gekrast zodat de geur vrijkwam en ik mocht zeggen wat ik rook; de citrusgeur kwam mij zo bekend voor en toch kon ik hem niet thuisbrengen, tot er gezegd werd: “ denk aan thee”, toen wist ik het. Ik ruik earl grey thee, zijn typische geur en smaak dankt de earl grey thee aan deze vrucht, iets wat ik tot dan niet wist.
Ik vond het geweldig al die mooie nieuwe producten en het personeel dat er met zoveel liefde en plezier alles over vertelt. Die eerste keer ging ik naar huis met salsola én bergamot en die laatste die kreeg ik mee om thuis te proeven. De salsola toverde ik om tot een pesto waarmee ik een pasta maakte die ik serveerde met gebakken scampi’s. Met de bergamot maakte ik lemoncurd, eentje met een vleugje bergamot. De week erna ging ik met heel veel plezier én met een potje van de bergamot lemoncurd boodschappen doen. Sindsdien is de Eyserhalte mijn favoriete winkel voor de boodschappen. Elke keer weer voelt het alsof ik op ontdekkingsreis ga en ben ik benieuwd welk lekkers mij toelacht. Het is en blijft moeilijk voor mij om niet té veel te kopen want al lopend door de winkel gaat het in mijn hoofd tekeer en ontstaan de meest fantastische ideeën voor gerechten.
De Eyserhalte gaat met de seizoenen mee; van eigen land en met de seizoenen over de grens, ze zijn altijd op zoek naar dat ene bijzondere product en dat kan echt van alles zijn. Ik zei het al eerder ze blijven mij verrassen elke keer weer. Zoals die keer wat ik verrast werd door de ingemaakte zwarte walnoten (van eigen landgoed) en die wil je ! Ik noem ze “Limburgse truffel”, heb ze al meegenomen naar Italië en geserveerd bij wild met puree en rode kool, geschaafd zoals ik dat doe met truffel. De Italianen waren onder de indruk en ik trots als een pauw op dit lekkers uit Limburg.
Over Italië en truffel gesproken in het truffelseizoen is er ook zomer of wintertruffel uit Italië, zijn ze in seizoen dan zijn er sinaasappels uit Valencia, Charentais meloen uit Frankrijk, appels uit eigen boomgaard en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vergeet ik haast de Limburgse en Italiaanse wijnen, het bijzondere assortiment aan kazen, de vleeswaren waaronder de pancetta die ik gebruik in de linguine met de gegrilde asperges, al het ingemaakte lekkers, de zelfgemaakte sauzen, dressings, sappen, jams, chutneys, te veel om op te noemen vandaar dat mijn advies is; ga het zelf ontdekken en laat je verrassen of moet ik zeggen verras jezelf met een bezoek aan de Eyserhalte.
Laat je mij weten wat jij van “mijn snoepwinkel” vindt en wat jij er “ontdekt”? Dat vind ik hartstikke leuk om te horen, nieuwsgierig als ik ben!
-0 Reacties-