Hoeve Cortenbach
Ze zijn er weer de Limburgse Löss asperges en weet je wat nu zo gek is?
Hoeve Cortenbach ligt zowat bij mij om de hoek, wij zijn gek op asperges en toch had ik tot vorig jaar géén idee dat ze daar verbouwd en verkocht worden. Soms moet je geluk hebben en dat had ik vorig jaar toen Astrid mij uitnodigde voor mijn eerste foodbloggers event, hier in ons eigen Limburg. Mooier kan het niet worden toch?
Dat zou je denken, tot ik aankwam bij Hoeve Cortenbach, een droom van een locatie, een voor mij totaal onverwachte ontdekking en dat zo vlakbij huis. Dat ik dit niet wist, kon ik gewoonweg niet geloven, ik keek mijn ogen uit en genoot met volle teugen van deze mooie dag en al het lekkers uit de streek. Voor mij was de rondleiding die Astrid en haar man Julian ons gaven het hoogtepunt van de dag.
Astrid en haar man Julian nemen ons mee voor een rondleiding op Hoeve Cortenbach; het familiebedrijf waarover beiden met heel veel passie en liefde vertellen terwijl we richting de aspergevelden lopen. En dan opeens zie ik ze; daar staan ze dan, te shinen, in het zonnetje, de witte en de groene Limburgse Löss asperges. Prachtig vond ik het en het kan zijn dat ik heel even gemist heb wat Julian vertelde. Ik werd helemaal in beslag genomen door de asperge velden, voor het eerst dat ik dit zag van zo dichtbij. Betoverend mooi vond ik het en ik had daar nog uren kunnen blijven staan kijken; naar de groene asperges die trots en fier verspreid over het veld boven de grond staan en de witte asperges “verstopt” onder de grond.
Terwijl we samen met Julian “zoeken” naar topjes van witte asperges, die als ze boven de grond komen en het daglicht zien meteen gestoken worden, de witte asperges worden trouwens “beschermd” tegen het zonlicht door plastic dat over het grondbed ligt. Het oogsten van asperges heet steken, een uiterst arbeidsintensief en ambachtelijke werk, dat heb ik die dag met eigen ogen kunnen zien. Julian vertelde ons ook wat het verschil is tussen witte en groene asperges daar had ik namelijk geen idee van? Jij? Ik ga je niet langer in spanning houden want het meest bijzonder vond ik nog dat er in principe géén verschil is tussen de witte en groene asperges, ze komen beiden uit dezelfde plant, ja écht waar ik was net zo verbaasd als jij nu.
Nu komt het; de witte asperges zijn wit doordat ze onder de grond groeien in een hoog grondbed, zolang ze onder de grond groeien en het daglicht niet zien blijven ze wit. Komen ze boven de grond dan worden ze groen, dat doet het zonlicht en daardoor bevatten de groene asperges meer vitamines, een leuk weetje en als ik er zo over nadenk is het nog logisch ook.
Tijdens onze rondleiding over de aspergevelden op Hoeve Cortenbach was heel goed te zien dat de witte asperges onder de grond groeien, in dat hoge grondbed en de groene asperges boven de grond groeien op de lage grond. Kijk maar eens naar de foto’s dan zie jij het ook.






Julian vertelde ons vol trots waarom het verbouwen van asperges op Limburgse Löss grond zo bijzonder is én dat men hem, toen hij daarmee begon voor gek verklaarde, dat gaat je nooit lukken, daar is Limburgse Löss grond niet geschikt voor, de grond is veel te hard en dat vinden asperges niet fijn. Julian liet zich niet van de wijs brengen en zette door en laat al 25 jaar zien dat het wel kan. Hij teelt de Löss asperges op een zuivere en milieuvriendelijke manier en met terechte trots liet hij ons weten dat hij is aangesloten bij de Slow Food beweging, iets dat ik ontzettend bijzonder vind en daar mag hij met recht trots op zijn. De Slow Food beweging is een wereldwijde voedselbeweging die zich onder andere inzet voor het behouden van de traditionele keukens en het duurzaam produceren met respect voor de natuur.
Dankzij Julians eigenwijsheid kunnen wij genieten van de lekkerste witte en groene asperges geteeld in de Limburgse Löss grond. De Limburgse Löss asperges worden ietsje later geoogst dan de “gewone’” asperges, waarom? Het groeien in de Limburgse Löss grond is hard werken voor de asperges waardoor zo een geheel eigen karakter en smaak hebben. De Limburgse Löss asperge is er van begin mei tot 24 juni dan is Sint Jan en op die dag worden over het algemeen voor het laatst asperges gestoken.
Astrid en haar man Julian verbouwen op Hoeve Cortenbach overigens niet alleen asperges, ze verbouwen ook aardappelen, uien, bieten en gerst en die laatste wordt gebruikt voor het brouwen van de bieren van de Gulpener bierbrouwerij, ook dit vond ik mooi om te horen gerst van het Limburgse land in Limburgs bier.
Nu wil jij natuurlijk ook als de wiedeweerga naar Voerendaal om asperges te halen in de boerderijwinkel op Hoeve Cortenbach en een kijkje te nemen dat neem ik je niet kwalijk hoor! Ik doe dat ook, een feestje, en het mooie is het kan weer. De winkel is alléén gedurende het aspergeseizoen geopend. Mijn Tip ! Bestel je asperges vooraf via het bestelformulier, zo ben je zeker dat je naar huis gaat met de lekkerste asperges en voorkom je teleurstelling. Om het je makkelijk te maken klik je hier voor het bestelformulier; geef hierop je bestelling door en op welke dag je deze wilt komen ophalen.
Dat ophalen is en blijft een feest dat verder gaat in de keuken met het maken van de lekkerste gerechten met dit Limburgse goud . Op de blog heb ik inmiddels verschillende recepten staan; asperges met roomsaus van citroen, tijm en honing, linguine met gegrilde asperges, pancetta & pistachenootjes, witte asperges van de bbq, asperge risotto met vanille olie, geroosterde groene asperges, aspergesoep hartige taart met groene asperges, Pasta met gegrilde groene asperges & kerstomaatjes in Limburgse mosterdsaus met krokant gebakken spek of dit te gek toetje; asperge vanillie pannacotta met aardbeien in balsamico . Neem zeker ook een kijkje bij Astrid voor nog meer lekkere recepten met asperges.
Laat mij weten wat jij voor lekkers maakt, vind ik leuk! Tag me of gebruik de #receptvanRenate zo blijven wij elkaar inspireren.
-2 Reacties-
Wat een super leuke blog, dank je wel!
Met plezier geschreven en met nog veel meer plezier genieten wij hier met z’n allen van jullie lekkere asperges.