Water, meel & zout
Deze drie ingrediënten zijn de basis voor een lekker brood. Het begint met water, meel en tijd, daarmee maak je het desem, de basis voor je brood. Desem leeft, net als jij en ik en net als jij en ik heeft het een eigen wil. Desem voed je, desem verzorg je, desem heeft een naam. Mag ik jullie voorstellen aan Roy; mijn desem.
Het desem slaapt de meeste tijd en dat doet hij het liefst op een koele plek; de koelkast. Eens per week maak ik hem wakker, dan gaat hij van de koelkast naar de woonkamer waar het lekker warm is en heel langzaam wordt hij wakker en krijgt hij honger. Tijd om te gaan voeden en dat voeden doe ik twee tot drie keer, iedere 6 tot 8 uur, wanneer precies dat ligt aan Roy, als hij flink bubbelt dan krijgt hij weer wat te eten. En als Roy genoeg gegeten heeft, als hij klaarwakker is, bubbelt alsof hij nooit anders gedaan heeft, dan is hij er klaar voor, dan hebben we de basis voor een lekker brood.
Desem in een kom, water en meel erbij mixen en een half uurtje laten rusten, dan zout erbij weer mixen en het deeg weer laten rusten. Lekker brood dat heeft tijd nodig, het deeg heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen, tussendoor geef ik het een korte massage en dat is het geheim van een lekker brood.
Brood bakken met desem is nooit saai, integendeel, het is een uitdaging. Desem is en blijft onvoorspelbaar. Juist dat maakt het leuk, daar hou ik van; want elke keer hetzelfde, dat is niets voor mij. Het is elke keer weer een verrassing hoe het brood de oven uitkomt, geen enkel brood is hetzelfde, dat is de wet van de natuur. We kunnen haar proberen te sturen maar uiteindelijk doet ze toch wat ze zelf wil.
.
-0 Reacties-