Recept afdrukken

Desemstarter, hoe en wat

Wil je een desembrood bakken dan heb je een desemstarter nodig, de basis van dit lekkere brood. Hieronder leg ik je uit hoe je je eigen starter maakt.

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor het maken van een desemstarter

  • Een glazen pot met een inhoud van 500 – 600 ml.
  • Liefst biologisch meel; neem in elk geval meel zonder toevoegingen.
  • Gebruik lauwwarm water, 20-25graden.
  • Een elastiekje dit gaat om de pot en schuif je op de hoogte van je desem na de voeding, dan zie je hoe je desem zich ontwikkelt als het gaat gisten.

Instructies

  • Voed je starter elke dag rond dezelfde tijd. Vanaf dag 2 of 3 zul je zien dat je mengsel gaat veranderen; er ontstaan luchtbellen, het neemt in volume toe en krijgt zijn typische zure geur. Na elke voeding gaat het elastiekje dat ik om de pot doe op de hoogte dat de pot gevuld is. Zo zie je mooi hoe je desem zich ontwikkelt en hoe het in volume toeneemt. Vergeet niet dat je desem leeft, en net als jij en ik kan het best zijn dat ie eens eerder “honger” heeft. Dat zie je als de luchtbelletjes verdwijnen en er een soort van laagje water ontstaat, dat betekent simpelweg: “ik heb honger” . Dus niet meteen je desem weggooien en denken hij is om, voeding geven en geduldig zijn. De eerste 7 dagen staat je starter buiten de koelkast pas op dag 7 zet je 100 gram starter in de koelkast en met de rest bak je je eerste brood.

Dag 1

  • 100 gram meel/bloem naar keuze
  • 100 gram water 20-25 graden
  • Kort doorroeren tot water en meel/bloem gemengd zijn.

Dag 2

  • 25 gram meel/bloem naar keuze
  • 25 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren en dan toevoegen aan het mengsel van dag 1.

Dag 3

  • 25 gram meel/bloem naar keuze
  • 25 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren en dan toevoegen aan het mengsel van dag 2

Dag 4

  • 25 gram meel/bloem naar keuze
  • 25 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren en dan toevoegen aan het mengsel van dag 3

Dag 5

  • 25 gram meel/bloem naar keuze
  • 25 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren en dan toevoegen aan het mengsel van dag 4

Dag 6

  • 25 gram meel/bloem naar keuze
  • 25 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren en dan toevoegen aan het mengsel van dag 5

Dag 7

  • 25 gr meel/bloem
  • 25 gr. water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren en dan toevoegen aan het mengsel van dag 6

Je kunt nu bakken met je desemstarter

  • Na dag 7 heb je een desemstarter van ca. 400 gram klaar voor gebruik. De desemstarter heeft nooit het gewicht van de totale voeding, dit komt doordat tijdens het proces water verdampt. Je desemstarter is nu klaar om ermee te gaan bakken.
  • Schud 100 gram desem in een schone pot, de pot zet je in de koelkast totdat je een volgend brood wilt gaan bakken. Het desem kun je maximaal één week in de koelkast bewaren zonder het te voeden. Met het overige desem kun je nu je eerste brood bakken, hoe? Dat lees je hier.