Recept afdrukken

Teriyaki saus

Simpel, snel en makkelijk te maken, te gebruiken als dipsaus, om een wokgerecht op smaakt te brengen en natuurlijk voor kip teriyaki.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd10 min
Porties: 1 potje

Ingrediƫnten

Wat heb je nodig voor de zoutere variant

  • 75 ml mirin rijstwijn
  • 75 ml sojasaus
  • 2 el suiker

Wat heb je nodig voor de zoetere variant

  • 50 ml mirin rijstwijn
  • 50 ml sojasaus
  • 50 g suiker
  • 1 el sake

Instructies

  • Breng de mirin rijstwijn in een pannetje aan de kook vervolgens kan de sojasaus en suiker erbij, het geheel aan de kook brengen en ca. 3 tot 5 minuten laten inkoken afhankelijk van hoe dik jij je saus hebben wilt. Voor de zoete variant doe je er in de laatste minuut de eetlepel sake bij. De saus wordt dikker wanneer deze helemaal is afgekoeld en hoe langer je de saus laat inkoken des te dikker hij wordt. Met deze hoeveelheid saus kun je meerdere keren koken. De saus is een afgesloten pot in de koelkast weken te bewaren.

Notities

Wanneer je de saus gaat gebruiken om bijvoorbeeld je rijst op smaak te brengen dan laat ik hem wat dunner, zodat hij makkelijk door de rijst te mengen is. Voor kip teriyaki maak ik een dikkere saus dan krijg je een mooie dikke glanzende laag saus op de kip.