Recept afdrukken

Oma's pruimenplaatcake

Dit is de aller, allerlekkerste pruimenplaatcake !
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 min

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor 1 plaatcake

  • 1 kg pruimen
  • 2 el suiker

Voor de kruimels

  • 200 g bloem
  • 200 g suiker
  • 125 g koude boter
  • 1/2 tl kaneel

Voor het beslag

  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 1 el vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 300 g bloem
  • 100 g maizena, kun je ook vervangen door 100 gram bloem. Oma gebruikte ¼ deel maizena; dit maakt de cake ietsje luchtiger. Ik heb de cake gemaakt met en zonder maizena. Met maizena is hij inderdaad ietsje luchtiger maar met en zonder maizena is hij lekker, daarover was de hele familie het eens.
  • 1 zakje bakpoeder = 15 gram.

Verder heb je nodig

  • 1 bakvorm, ik gebruik een rechthoek van 23x32
  • Bakpapier om de bakvorm mee te bekleden
  • Mixer met gardehaken en deeghaken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Halveer en ontpit de pruimen, doe ze in een schaal en bestrooi ze met twee eetlepels suiker. Laat staat tot gebruik.
  • Begin met het maken van de kruimels, doe bloem, suiker en kaneel in een kom en meng dit, snijd dan de boter in blokjes boven de kom en wentel ze met het mes door het bloem/suiker/kaneel mengsel voor je begint met kneden. Kneed nu met je handen tot je kruimels hebt. Doe dit niet te lang, door de warmte van je handen smelt de boter, kneed je te lang kneed dan krijg je een vast deeg en dat wil je niet. Zet het kruimeldeeg tot gebruik in de koelkast.
  • Bloem, maizena en bakpoeder mengen en 3 x zeven
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf
  • Boter, suiker, eetlepel vanillesuiker en eidooiers tot een beslag mixen met de mixer, ca. 1 min. gebruik de gardes. Vervolgens bloem/maizena/bakpoeder erbij dit mix je met de deeghaken er ontstaat een soort van kruimelig beslag . Als laatste mix je de eiwitten erdoorheen, dit doe je ook met de deeghaken, nu vormt zich een stevig en vast beslag.
  • Doe het beslag in de bakvorm en verdeel het over de bodem, het wordt een laag van ca. 1 ½ cm dik in mijn bakvorm. Vervolgens verdeel je de pruimen over het beslag en als laatste gaan de kruimels eroverheen.
  • Bak de cake nu gaar in de voorverwarmde oven in ca. 45-60 minuten .Ooh en laat me weten wat jij van oma's pruimenplaatcake vindt; tag me of gebruik de #receptvanRenate zo kan ik je creatie zien, vind ik hartstikke leuk.

Notities

De pruimenplaatcake is ook lekker als toetje met een bol vanilleijs of kaneelijs en een toef slagroom.