Go Back

Tomaten chili jam

Dit is een verslavend lekkere jam, pittig en zoet.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd2 uur 30 min
Totale tijd2 uur 45 min
Porties: 1 pot

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 rode puntpaprika fijngesneden
  • 60 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stuk gember van ca. 5 cm geraspt
  • 2 tl Maldon zout
  • 8 tomaten
  • 100 g suiker
  • 75 g bruine suiker
  • 1 citroen uitgeperst
  • 4 rawit chili pepers fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel

Instructies

  • Neem de tenen knoflook, verwijder de schil, halveer ze en haal de kern eruit, deze geeft een bittere smaak af (ik verwijder de kern altijd) en hak de knoflook fijn.
  • Neem de tomaten en ontvel ze. Zet een kom met koud water klaar en zet een pan met water op en breng deze aan de kook. Verwijder de kroontjes en snijd de tomaat aan andere kant (waar geen kroontje zit) kruiselings in. Dompel de tomaat ca. 10 seconden onder in het kokende water en laat hem schrikken in koud water. Je haalt de schil er nu makkelijk vanaf. Heb je de tomaten ontvelt snijd ze dan ik kwarten en verwijder de zaadlijsten en snij de tomaat in kleine blokjes.
  • Zet een steelpannetje op middelhoog vuur doe hier de olijfolie, ui, paprika, knoflook, gember en zout in en stoof dit 15-20 minuten zacht. Dan gaan de overige ingrediënten erbij en laat je alles op laag vuur en niet vergeten regelmatig te roeren inkoken tot jam dikte, dit duurt ongeveer 1 ½ tot 2 uur.
  • Haal het pannetje van het vuur, verwijder het kaneelstokje en de kruidnagel en schud de jam in een gesteriliseerde pot.
  • De chilijam is in de koelkast enkele maanden houdbaar.

Notities

Steriliseer de weckpot of jampot voor gebruik. Breng water aan de kook en dompel de weckpot of jampot hier 2-3 minuten in onder. Zet hem daarna ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.