Ga terug

Mama’s tulband cake

Ingrediënten

  • 250 g roomboter op kamertemperatuur.
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 1 el vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 g pure chocolade gesmolten
  • Cakeblik rond doorsnee ca. 30 cm of rechthoekig ca. 33x23 cm
  • Mijn “geheim” voor een luchtige cake is het “geheim” van Hidde de Brabander; meng en zeef je bloem en bakpoeder 3 keer.

  • Een tip; en deze is van mama;  maak nooit de oven open in de eerste helft van de baktijd, dan kans is groot dat je cake dan inzakt. En goed opletten als papa in de buurt is want hij vindt een "mislukte" ingezakte cake het lekkerst en maakt op een "onbewaakt" moment de oven snel open..

Instructies

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden.
  • Beboter en bloem de bakvorm.
  • Doe de bloem, het bakpoeder en een snuf zout bij elkaar en zeef dit 3 keer.
  • Smelt de chocolade au bain-marie
  • Mix de boter, suiker en vanillesuiker in ca. 5 minuten romig. Voeg dan één voor één de eieren toe, mix tot het toegevoegde ei volledig is opgenomen, voeg dan pas een volgend ei toe, is het laatste ei ook opgenomen en heb je een egaal mengsel dan roer je de bloem/bakpoeder/zout mix erdoor. Zodra je een mooi egaal beslag hebt stop je met mengen.
  • Doe 100 gram van het beslag bij de gesmolten chocolade en meng dit.
  • Verdeel nu de helft van het beslag over je vorm, daarover verdeel je het chocolade beslag maak met de achterkant van een lepel een S beweging door het beslag, nu kan de andere helft van het beslag erop en kan de cake de oven in.
  • Zet de cake in het midden van de oven en draai de temperatuur nu terug naar 150 graden, bak de cake in ca. 50-55 minuten gaar. Elke oven bakt anders en elke bakvorm is anders, test altijd of de cake gaar is door met een satéprikker in de cake te prikken. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten dan is je cake gaar.
  • Laat de cake in de vorm zeker 20 tot 30 minuten afkoelen voor je hem eruit haalt. Ik weet het … dit is niet makkelijk maar geloof mij het is het wachten waard. Zo krijg je namelijk een lekkere sappige cake. Laat de cake, wanneer hij uit de vorm is, op een rooster verder afkoelen. Als de cake is afgekoeld bestrooi je hem met poedersuiker en dan komt het mooiste moment; het aansnijden van de cake en de marrmering van de chocolade zien

Notities

Laat de chocolade weg en je hebt de cake zoals Henk hem het liefst heeft. Verder kun je met dit basisrecept alle kanten op doe er stukjes appel in, citroenzeste, stukjes chocola, alles kan zolang jij het maar lekker vindt.
Zoals altijd vind ik het ontzettend leuk als je via de #receptvanrenate je creatie met mij deelt.