Neem een rijsmandje en strooi hier een dun laagje volkorenmeel in, Ik gebruik hiervoor een klein zeefje. Heb je geen rijsmandje neem dan een kom waarin je een theedoek legt die je bestrooid met bloem.
Bestuif je werkblad met bloem en leg hier je deeg op, Geef het de gewenste vorm (dit heet opbollen) afhankelijk van het mandje dat je gebruikt, leg het deeg in het mandje met de naad naar boven bestuif het met bloem en dek het mandje af met een rijsdoek of een theedoek (niet vochtig maken, een droge theedoek). Zet je mandje op een warme plek (liefst 20 graden) en laat het deeg een uur rijzen, dit is de 3de en laatste rijs. Om te testen of je deeg voldoende gerezen is duw je voorzichtig met een vingertop in het deeg, wanneer het langzaam terug veert is het voldoende gerezen.
Verwarm tijdens de 3de rjis je oven voor op 250 graden en zet de pizzasteen op een rooster in het midden van de oven.Neem een broodplankje of iets anders bestuif dit met bloem, keer je broodmandje om en leg het brood voorzichtig op de plank. Doe dit rustig niet BAM mandje omkeren en brood eruit laten vallen. Voorzichtig des te mooier wordt je brood.
Als je brood op het plankje ligt snij je het in, neem hiervoor een goed scherp mes. Tijdens het bakken “scheurt” het brood dan mooi open en krijgt het zijn mooie robuuste stoere uitstraling die elke keer weer anders uitpakt.Na het insnijden gaat het brood de oven in, schuif hem van het plankje af de steen op en besproei dan met de plantenspuit de zijkanten van de oven. Dit maakt dat de korst extra knapperig wordt
Nu bak je het brood 20 minuten op 250 graden, dan draai ik het om (mijn oven bakt aan de achterkant harder vandaar) kijk hoe het in jouw oven eraan toe gaat. Elk oven bakt anders, dit is een kwestie bakken en uitproberen. Bij het draaien van het brood besproei ik de ovenwanden nog eens met water, zet de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak het brood nogmaals 20 minuten.
Brood uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.